Astrid Joosten

Uit B&G Wiki
Astrid Joosten

NaamAstrid Maria Bernadette Joosten
GeborenBeverwijk, 22 maart 1958
Functies omroeper, presentator, programmamaker
Bekend vanJongbloed & Joosten, Twee voor Twaalf
Periode actief1983-heden
Werkt samen metJaap Jongbloed
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site
Astrid & Thérèse (wijnsite)

Astrid Joosten in de media
Oeuvre Astrid Joosten

Één van de bekendste gezichten van de Nederlandse televisie sinds eind jaren tachtig. Het succes van Joosten wordt wel eens toegeschreven aan haar uiterlijk (Gouden Vijgenblad voor bestgeklede vrouw op de Nederlandse televisie). Ze is zich bewust van het feit dat men graag naar haar kijkt, maar de nadruk dat erop wordt gelegd irriteert haar. De erkenning als presentator krijgt ze door de lovende kritieken op programma’s als Oog in Oog. Van haar vader zegt Astrid haar drift, haar opvliegendheid, een haast drammerige volhoudendheid en eigenwijsheid te hebben. Ze vindt zichzelf te introvert om een showprogramma te presenteren. Astrid wil de allerbeste zijn in datgene wat ze doet. Ze is erg zelfkritisch en het komt zelden voor dat ze helemaal tevreden is over een uitzending. Dan gaat het niet zozeer over haar presentatie. Het interviewen vindt ze moeilijker. Ze besteedt meer aandacht aan dit aspect. Volgens sommige critici is ze te aardig voor haar gasten en vraagt ze deze nooit het hemd van het lijf.


Jeugd en opleiding

Astrid Maria Bernadette Joosten wordt geboren in Beverwijk. Haar opa, vader, ooms en broer zijn van beroep vrachtwagenchauffeur. Thuis krijgt ze alle ruimte van haar moderne ouders. Ze is de eerste in de familie, die naar Amsterdam verhuist en gaat studeren. Aanvankelijk gaat ze naar het gymnasium, maar stapt over naar het atheneum. Voor de vakken Grieks en Latijn moet hard gewerkt worden en daar heeft ze geen zin in. Leren kost haar verder weinig inspanning; ze heeft altijd bijbaantjes. Joosten gaat er prat op, dat ze van jongs af aan de kranten spelt. Teksten zijn voor haar belangrijk en ze vertaalt bij wijze van hobby albumteksten van Bob Dylan en Janis Joplin. Na het atheneum kiest Astrid voor Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens begint ze aan een kopstudie massacommunicatie. Ze geeft Spaanse lessen in een buurthuis en werkt als tolk voor een advocaat, op het politiebureau Warmoestraat en in de Bijlmerbajes. In haar vrije tijd maakt ze deel uit van de Amsterdamse band 'Ongelukkige liefdes, uitzonderingen daargelaten'.


Bij de VARA (1983-1987)

Haar vader attendeert haar op een advertentie voor omroeper bij de VARA. Op 6 januari 1983 is Astrid voor het eerst als omroeper op televisie te zien. Wanneer haar werk bij de VARA niet beperkt blijft tot omroepen, stopt ze met haar studie Spaans. Joosten krijgt aanbiedingen om aan programma's mee te werken, bijvoorbeeld het radioprogramma Lijn 3. Aan het begin van haar carrière wordt ze wel eens genoemd als mogelijke opvolger van Sonja Barend.

VARA-coryfee Koos Postema vraagt haar om medepresentator en redactielid te worden van zijn programma Bij Koos. Het programma wordt live uitgezonden op zaterdagmiddag. Het idee ontstaat om van Astrid de eerste weervrouw op de Nederlandse televisie te maken als onderdeel van dit programma. Ze heeft de smaak te pakken en voor het eerst gaat ze hard aan de slag. Niet langer beschouwt ze het presentatievak als een bijbaan. Een aantal malen wordt haar de mogelijkheid geboden met inhoudrijke programma's bezig te zijn. Zo presenteert ze de cursus Chinees Ni Hao (Teleac) en een belastingcursus (Feduco). Af en toe loopt ze mee bij de redactie van Achter het nieuws; op aanraden van Koos Postema loopt ze stage bij het NOS Journaal. Uiteindelijk werkt ze daar een aantal jaren op de redactie binnenland.


Bij de TROS (1987-1990)

Bij de VARA stagneert haar carrière. In 1987 biedt de TROS haar de kans om het Gouden Kalf-Gala te presenteren. Bovendien wordt ze nauw betrokken bij de opzet van een nieuw actualiteitenprogramma dat ze ook gaat presenteren: de TROS Nieuwsshow. Joosten wordt al snel gezien als lid van de TROS-familie.

Op 15 april 1988 breekt een nieuw hoofdstuk aan in haar loopbaan: het programma Jongbloed & Joosten, een kruising tussen een actualiteitenrubriek en een talkshow. Eén helft van het programma bestaat uit reportages, de andere helft uit gesprekken in de studio in aanwezigheid van publiek. Astrids medepresentator is Jaap Jongbloed. Het programma scoort hoge kijk- en waarderingscijfers. Daarnaast mag Astrid in 1988 het spelletje Triviant presenteren. Na drie jaar komt er, vanwege onenigheid over de financiën rondom Jongbloed & Joosten, een einde aan het dienstverband met de TROS.


Terug bij de VARA

Joosten keert, op uitnodiging van Marcel van Dam, in het najaar van 1990 terug bij de VARA. Ze heeft zich inmiddels bewezen. De VARA koppelt haar aan Paul Witteman met wie ze het live nieuwsprogramma In het nieuws gaat presenteren. De VARA besluit ook de klassieker Twee voor Twaalf voor haar uit de kast te halen. In 1992 krijgt ze eindelijk een eigen informatief programma: De verleiding gaat over alle facetten van de reclame.

In 1994 presenteert ze Geef Zuid-Afrika een eerlijke kans, een programma waarmee 2,5 miljoen gulden wordt opgehaald voor de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. De ontmoeting met ANC-leider Nelson Mandela in dit programma vindt Joosten een bijzondere ervaring en een hoogtepunt binnen haar loopbaan. Haar bewondering en respect voor deze wereldleider is voelbaar in de documentaire De magie van Mandela die ze in 2011 maakt samen met Cees Overgaauw.

Ook presenteert ze in 1994 het programma Personality: met behulp van een test, worden karaktereigenschappen onder de loep genomen. Het lichtvoetige programma ligt haar echter niet en stopt na een seizoen. In 1995 volgt Anno Joosten, een programma waarin ze voor het eerst meer van zichzelf kan laten zien. Het programma laat opmerkelijke en nieuwe trends in de maatschappij zien.

De show van je leven (1996-2000) is het volgende project. In dat programma ontvangt Joosten wekelijks een bekende Nederlander met wie ze diens leven doorneemt. Ten slotte stelt ze haar gast voor een dilemma. In 2000 presenteert ze Ik-jij-hij-wij-jullie-zij!, een programma over relaties wat in de praktijk minder uit de verf komt dan op papier. Sommige relatievormen, zoals buitenechtelijke relaties, blijken ongeschikt voor televisie. Omdat het onderwerp haar toch blijft boeien, besluit ze in 2002 interviews over dit onderwerp te bundelen in boekvorm (Verboden Liefdes).

Eind 2001 verschijnt Oog in Oog op de buis. Dit interviewprogramma volgt in grote lijn De show van je leven; alle amusementonderdelen zijn echter geschrapt.

In 2005 keert Astrid terug naar de informatieve programma's met het juridische Zestien miljoen rechters dat later wordt omgevormd tot Hof van Joosten. In 2009 volgt Alles draait om geld en in 2011 het satirische Kanniewaarzijn.


Andere bezigheden

Naast haar televisiewerk is Astrid altijd wel met uiteenlopende projecten bezig. Zo is ze vijftien jaar ambassadeur geweest voor Novib. Daarna heeft ze vier jaar deel uitgemaakt van het bestuur van Sire en is ze lid geworden van de Raad van Toezicht. Samen met Erwin Koeman is ze ambassadeur voor het Nationaal Epilepsiefonds en ze vult diezelfde functie tevens voor de Care clowns.

Na een zware studie vinologie mag ze zich sinds april 2012 Register Vinoloog van de Wijnacademie noemen. Samen met Thérèse Boer heeft ze dan al twee boeken over wijn geschreven. In mei 2012 lanceren de vriendinnen hun eigen website waarop ze tips plaatsen en ook de lekkerste wijnen aanbieden.


Publicaties

- Verboden Liefdes (2002)
Over buitenechtelijke relaties, verhalen die niet op televisie konden worden verteld in haar relatie-programma Ik-jij-hij-wij-jullie-zij!

- Dat Zoeken We Op (2004)
Boek vol leuke wetenswaardigheden, geschreven door Twee voor Twaalf-vragenmaker Ruud van Marion en Astrid.

- Gek Op Wijn (2007)
Onder het genot van een glas wijn spreken Thérèse Boer (van restaurant De Librije uit Zwolle) en Astrid met tien bekende Nederlandse mannen over onder andere hun favoriete wijnen. Daarnaast biedt het boek informatie over wijn.

- Vrouwen Gek Op Wijn (2008)
Voortzetting van het boek Gek Op Wijn, maar nu met tien bekende Nederlandse vrouwen.

- Onmogelijke Liefdes (2010)
Astrid spreekt opnieuw met de vrouwen uit Verboden Liefdes en beschrijft hoe hun liefdesleven verder is gegaan. Daarnaast spreekt ze voor het eerst met getrouwde mannen die er een vriendin op na houden.