Godfried van Run

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamGodfried van Run
GeborenBloemendaal, 10 december 1953
FunctiesRegisseur, Eindredacteur, Commentaarstem
Bekend vanAndere tijden, Wie weet, Nederland 2
Periode actief1983-heden
Werkt samen metHans Goedkoop, Ad van Liempt, Mary Michon

Godfried van Run in de media
Oeuvre van Godfried van Run

Godfried van Run is actief als verslaggever, producent en eindredacteur van radio- en televisieprogramma’s. Daarnaast is hij een van de vertrouwde stemmen van televisiezender Nederland 2.


Jeugd & vroege carrière

Van Run groeit op in het Noord-Hollandse Overveen en begint na zijn middelbare school aan de universitaire opleiding Psychologie in Leiden. Hij wil graag iets leren over zichzelf en anderen en hij denkt na over het vak van kinderpsycholoog. Na in Groningen zijn opleiding te hebben afgerond wordt hij opgeroepen om in dienst te treden. Van Run geeft aan gewetensbezwaren te hebben en moet anderhalf jaar lang vervangende dienstplicht vervullen. bij een bedrijf zonder winstoogmerk. Hij solliciteert bij een aantal omroepen en komt uiteindelijk bij de IKON terecht. Van Run wordt aangenomen als assistent-producer bij de documentaire Het ongebroken geweertje. Na zijn verplichte diensttijd blijft hij plakken bij de omroep en krijgt hij via producent Mary Michon een baan aangeboden als producer bij het pastorale programma Wie weet?.


Voice-over

Begin jaren zeventig wordt de dan zestienjarige Van Run door oud-nieuwslezer Ed Lautenslager gevraagd om een aantal reclames in te spreken voor Radio Veronica. Samen met een groep vrienden gaat hij naar Amsterdam om de reclames van onder andere Pelicano vulpennen en Yamaha brommers van commentaar te voorzien. Zo zet Van Run zijn eerste stappen in het voice-overwerk.

In 1984 wordt hij door de VPRO als bureauredacteur gevraagd voor het journalistiek programma VPRO Nieuws. Het is gebruikelijk dat de verslaggevers zelf hun items van een voice-over voorzien. Sommigen doen dat zo slecht dat Van Run het eens probeert. En dat bevalt zo dat hij de stem van het programma wordt. Heel even maar, omdat toenmalig hoofdredacteur van de VPRO Roelof Kiers vindt dat het persoonlijke van de verslaggever verdwijnt. Van Run is ‘te professioneel’ en de makers spreken nu weer hun onverstaanbare teksten in.

Maar zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Wanneer de omroepers geleidelijk uit het televisiebeeld verdwijnen moeten programma’s en promo’s worden aangekondigd door een voice-over. Regisseur Fred van Dijk vindt de stem van Van Run ideaal voor deze promo’s. In het begin spreekt hij alleen de promo’s van VPRO-programma’s in, samen met Harmke Pijpers. Pijpers zit in de studio en doet de live-aankondigingen, Van Run de promofilmpjes. Doordat de promomakerij voor een deel gedelegeerd wordt aan de NPO, wordt hij uiteindelijk de stem van Nederland 2. Zijn stem wordt gezien als gedegen met een lichte ironie. Nederland 2 heeft twee stemmen. De andere stem is van Thijs Westerbeek van Eerten.

Twee keer per week worden een uur lang circa veertig promo’s ingesproken voor de programma’s van Nederland 2. De teksten van deze promo’s worden aangeleverd door de omroepen. Ondanks dat het een dienende functie betreft kan Van Run enige invloed uitoefenen op de teksten. Bepaalde zinnen kunnen worden veranderd en door middel van zijn stem kan hij de teksten een extra lading meegeven.


Andere Tijden

Naast zijn voice-over werk is Van Run actief als regisseur, samensteller, eindredacteur en interviewer voor diverse televisie- en radioprogramma’s van de VPRO en de NTR. Zo is hij vanaf de beginperiode verbonden aan het geschiedenisprogramma Andere tijden. Hij geniet van de verschillende disciplines die nodig zijn om tot een goede, inhoudelijke productie te komen. Het interviewen beschouwt hij als een moeilijk vak dat hij zich steeds meer eigen maakt. Hij roemt zijn VPRO-collega, radiomaker Peter Flik, die met een simpele opmerking mensen tot vertellen kan aanzetten. Naast de uitzendingen van Andere tijden houdt Van Run zich tevens bezig met de dvd-uitgaven van dit programma.


Programmamaker

Uit zijn oeuvrelijst blijkt dat Van Run graag werkt aan radio- en televisieproducties met inhoud, waarbij een goed verhaal wordt verteld. Het liefst maakt hij nog eens een visuele productie waarbij hij als onderzoeker gevolgd wordt en waarin de elementaire journalistiek leidend is: naar iemand toegaan en de juiste vragen stellen, zonder brutaal te zijn.

Als programmamaker heeft Van Run oog voor een mooie productie, hoe klein ook. Voor de radio heeft hij ooit het spinnen vastgelegd van de Groningse stationskat die een schoteltje melk krijgt. De presentator in de studio heeft slechts één zin hoeven uitspreken als toelichting bij het geluid.