Erik de Zwart

Uit B&G Wiki
Erik de Zwart (1984)

NaamErik van Zwart
GeborenAmsterdam, 16 juni 1957
Functies diskjockey, videojockey, presentator, omroepbestuurder
Bekend vanCountdown, Top 40, Radio 538, TMF
Periode actief1978-heden
Werkt samen metRuud Hendriks, Lex Harding, Bart van Leeuwen, Will Luikinga, John de Mol
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Erik de Zwart in de media
Oeuvre Erik de Zwart

Popmuziek is de rode draad in de carrière van Erik de Zwart. Hij is een snelle prater. Met gemak interviewt hij grootheden uit de muzikale wereld. Zelfs als deze de meest rare eisen stellen aan het interview, zoals Mariah Carey die alleen van één hoek gefilmd wil worden tijdens het gesprek, weet Erik zich met weinig moeite door het interview te worstelen. Erik kan echter meer dan alleen presenteren. Hij is een zakenman in hart en nieren en mag met recht een top manager worden genoemd. De zenders die hij onder zijn hoede heeft draaien bijna altijd uitstekend.

Tijdens zijn MAVO schooltijd doet een dertienjarige Erik zijn eerste ervaring op als dj op schoolfeesten. Op zijn zestiende is hij al actief voor de Amsterdamse ziekenomroep AZVU met een klassiek programma. Na de MAVO gaat hij 1 jaar naar de HTS. Hij behaalt zijn diploma en Erik gaat aan de slag als magazijnbediende en als locatiemanager van het uitzendbureau Unique.

Op vakantie in Spanje ontmoet Erik Ruud Hendriks. Ruud werkt op dat moment onder de schuilnaam Rob Hudson in Playa de Aro voor de radiopiraat Mi Amigo. Het klikt tussen de twee en in 1978 zijn Erik en Ruud betrokken bij Radio Unique, de eerste Nederlandse kabelpiraat. De opnamen van deze illegale zender worden in een studio in Amstelveen opgenomen. De stationsnaam is een verwijzing naar het gelijknamige uitzendbureau, dat als hoofdsponsor optreedt. In de avonduren en weekenden zit Erik ook niet stil. Hij werkt als dj bij de Hilversumse discotheek Baccara en de Paddock.

In 1979 worden Erik en Ruud gecontracteerd door de zeezender Radio Caroline voor de Nederlandse service. Erik neemt vanwege de illegale activiteiten het pseudoniem Paul de Wit aan. Als dj presenteert hij 19-tig Show en Wekkerradio. Hij verblijft aan boord van het zendschip tot september 1979 en vertrekt na onenigheid over het uitbetalen van salaris.

In het voorjaar van 1980 wordt hij dj bij Veronica en presentator op de klassieke zender Hilversum 4 met Muziek voor Miljoenen. In december 1980 is hij voor het eerst op televisie te zien in het programma Veronica Vandaag. Vervolgens is hij presentator van onder andere Nederland Muziekland en Countdown.

Soms werkt hij samen met dj-collega’s, zoals in Bart en de Zwart, samen met Bart van Leeuwen en Ook goeienavond met Will Luikinga. Erik presenteert in de jaren '80 ook programma's buiten Veronica. Zo is hij in 1984 te zien en te horen bij muziekprogramma's van de TROS. Daarnaast presenteert hij vanaf 1986 Eurochart en Countdown (in het Engels) voor de Europese clipzender Music Box. Uiteindelijk keert hij terug naar Veronica waar hij tot 1992 trouw blijft.

In 1992 wordt Erik door zijn collega Lex Harding gevraagd te komen werken voor zijn nieuw commercieel radiostation. Erik doet mee en Will Luikinga, Wessel van Diepen en Michael Pilarczyk volgen zijn voorbeeld. Aanvankelijk wordt Erik programmaleider van Radio 538, vanaf 1995 is hij directeur van de zender. Erik zet zich 100% in voor het station. Als de zender door de veiling van de etherfrequenties dreigt te verdwijnen onderneemt hij direct actie. Een handtekeningactie wordt opgezet om er voor te zorgen dat Radio 538 in de ether te beluisteren blijft. Maar liefst 320.000 handtekeningen worden er verzameld.

Erik is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen, zo versterkt hij in 1995 het team van presentatoren van de eerste echte Nederlandse muziekzender The Music Factory. Bij TMF vervult hij net als eerst bij Veronica de rol van Mr. Top 40 en presenteert er bijna tien jaar de Mega Top 40. Verder ontwikkelt hij voor 538 een plan om een opleiding voor discjockeys op te zetten dat in 2001 van start gaat. Een andere uitdaging volgt in 2003. Als John de Mol Noordzee FM en Radio 10 Gold in handen krijgt vraagt hij Erik om o.a. het marktaandeel van de zenders te vergroten. Zo komt er na tien jaar een eind aan de samenwerking tussen Erik en Lex Harding; Erik verruilt in januari 2003 Radio 538 voor Talpa Radio International.

Met Noordzee FM lijkt Erik vooruitgang te boeken. Hij weet grote namen als Robert Jensen en de zanger Gordon aan te trekken. Ook weet hij bij de etherfrequentieveiling in 2003 de voormalige frequentie 100.7 FM van marktleider Sky Radio in de wacht te slepen. Met Radio 10 FM gaat het minder voortvarend. Bij de herverdeling in de ether verliest de zender de FM frequentie; de kavel gaat naar Sky Radio. Het gevolg is dat de zender nu 'slechts' te volgen is via de middengolf, kabel, internet of satelliet.

Naast zijn werk voor de Nederlandse zenders is Erik in zijn periode bij Talpa Radio International ook betrokken bij de oprichting van de buitenlandse zenders Radio 100 FM in Denemarken en de overname 4 FM in België. Intussen begint het vernieuwde Noordzee FM te wankelen. Na een veelbelovende start is het Erik niet gelukt het marktaandeel van Noordzee 100.7 FM te vergroten en Erik wordt in 2005 ontslagen.

Eind 2006 keert hij terug bij een oude bekende: de Top 40. Deze keer echter niet als presentator; Erik wordt benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. Presenteren doet hij nog enkel sporadisch. Zo presenteert hij voor het goede doel de Top 1000 Allertijden bij Radio Veronica in december 2007.

In 2008 verbreedt Erik zijn terrein door met Pim van der Kolk de platenmaatschappij 21Century Music te beginnen. De platenmaatschappij wordt in april 2008 gelanceerd. In april keert Erik ook terug bij zijn oude nest Radio Veronica. Hij volgt Kas van Iersel op als de 'stem' van Veronica. Niet veel later presenteert hij er, hoe kan het ook anders, het programma Veronica Top 40 Hitdossier . In 2014 wordt hij de nieuwe programmadirecteur bij Radio Veronica.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Award voor radioman van het jaar 2000.

Verschillende Hitkrant Awards voor Radio 538 als beste station, voor de Top 40 en als presentator.

Winnaar Marconi Oeuvre Award 2009.