Johnny Kraaykamp sr

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2010 om 09:47
Johnny Kraaykamp sr.

Een echte clown die bekend staat als een gekke bekkentrekker, maar Johnny Kraaykamp is veel mee dan dat. Hij is een serieuze acteur die zich zowel in het theater als voor de camera meerdere malen heeft bewezen. Als komiek is hij een meester in het schmieren (slordig toneelspel) en zijn onverwachte reacties zorgen meer dan eens voor een lachstuip bij zijn tegenspelers. Samen met Rijk de Gooyer vormt hij jarenlang een duo en het tweetal kent grote bekendheid. In zijn latere jaren straalt hij in de populaire comedyserie Het zonnetje in huis.

In het begin van zijn carrière doet de jonge Johnny van alles wat: hij is werkzaam als jongenssopraan, werkt korte tijd samen met een acrobaat en is zanger bij het showorkest van Joop Seegers. Vervolgens werkt hij als bassist-entertainer in het Café van Nico Schömakers en bij Ab Kok in diens Place Pigalle. In Place Pigalle leert hij Rijk de Gooyer kennen en al snel komt er een langdurige samenwerking tot stand. Het eerste waar het duo aan werkt is de plaatopname van "Twee jongens en een gitaar".

In het quizprogramma Weest op uw houde onder leiding van Loet Steenbergen maakt Johnny naar alle waarschijnlijkheid op 19 maart 1955 met een kort optreden zijn televisiedebuut. In juli 1956 is hij in een grote rol op de televisie te zien in het blijspel Pedro moet hangen van de AVRO. Samen met Rijk speelt Johnny het sjacheraarsduo Juan en Fernando.

In het voorjaar van 1956 start de AVRO een serie amusementsprogramma’s onder de titel Weekendshow. Hierbij staan de komische talenten van Johnny en Huub Matron centraal. Een aantal uitzendingen wordt door de N.I.R. uit Brussel overgenomen met het gevolg dat Johnny ook bij de zuiderburen bekendheid krijgt. Hierna volgen optredens in diverse programma's. Zo is Johnny te zien in Mimosa, Rotterdam en een optreden in 't is Oudejaarsavond.

In december 1960 is er een incident met Johnny. De VPRO heeft voor 16 december de luchtige eenakter Eenhoorn op het programma staan. De hoofdrollenzouden door Betsie Smeets en Johnny Kraaykamp gespeeld worden. Op 8 december maakt het Nieuws van de Dag op de showpagina echter bekend, dat de geplande uitzending geen doorgang zal vinden. Er zijn problemen rond Kraaykamp gerezen, die terug te voeren waren naar zijn ongelukkige opzegging voor een 5-mei-programma. Johnny verklaart in een reactie voor de krant dat al eerder vier programma’s van de AVRO, KRO en VARA op mysterieuze wijze verboden zijn. Uiteindelijk is de éénakter op 17 maart in 1961 toch te zien

In de tussentijd is Johnny ook nog steeds actief in het theater. Met het gezelschap Ensemble is hij te zien in De getemde feeks, maar hij speelt ook in vrije producties, zoals Irma-la-douce en De man van La Mancha. In oktober 1962 werkt Kraaykamp mee aan de musical O kijk me nou? die wordt uitgezonden door de NCRV. Een maand later maken Johnny en Rijk in pyjama hun opwachting bij Mies Bouwman in een sketch tijdens de marathonuitzending Open het dorp.





Op 17 maart 1961 gaat de uitzending kennelijk toch door. Jack Dixon verzorgt de regie van de “Eenhoorn” en Johnny speelt in dit televisiespel de rol van de vrijgezel Simon. In oktober 1962 werkt Kraaykamp mee aan de musical “O kijk me nou?” (NCRV). Een maand later maken Johnny en Rijk in pyjama hun opwachting bij Mies Bouwman in een sketch tijdens de marathonuitzending “Open het dorp”.

Boulevard/Johnny Kraaykamp-show In het najaar van 1962 en het voorjaar van 63 verzorgt de KRO vanuit Treslong in Hillegom drie live-showprogramma’s, waarin Johnny gasten uit binnen- en buitenland ontvangt. Het scenario van “Boulevard” schrijft Johnny in samenwerking met Guus Vleugel. Ook in het nieuwe KRO-winterseizoen is Kraaykamp op het scherm te zien. Op 16 november 1963 is de eerste uitzending van de serie “De Johnny Kraaykampshow”. Voor de teksten had de KRO aanvankelijk de Engelse schrijver Brad Ashton gecontracteerd. Er zullen nog afleveringen volgen op 11 januari, 7 maart en 2 mei 1964. Bij de tweede aflevering in januari is volgens regisseur Fred Rombouts de opzet gewijzigd. Vanaf dat moment schrijft Kraaykamp de teksten zelf. Johnny en Rijk ontbreken ook niet bij het 40-jarig jubileum van de AVRO. Ze treden op 30 juni 1963 op in de Hilversumse Expohal in “40 jaar AVRO-amusement”.

Johnny en Rijk In het najaar van 1964 verzorgt het duo Kraaykamp/De Gooyer voor de AVRO twee maal een aflevering van “Johnny en Rijk”. De regie van de 30 minuten durende show is in handen van Jef de Groot. De maandelijkse serie wordt in 1965 voortgezet. De teksten voor dit amusementsprogramma worden geschreven door S.C. Green, R.M. Hills en Dick Sternheim. Vanaf de uitzending van 27 maart verandert de programmatitel in “’n Paar apart”. Op 14 januari 1965 staat Kraaykamp in ”De avonturen van Bill Clifford” (AVRO) van Godfried Bomans onder regie van Walter van der Kamp. Op 4 december 1965 is de eerste aflevering van een nieuwe serie” ‘n Paar apart’. Op 20 mei 1967 staan Johnny en Rijk weer als duo in “Alleen voor U” (AVRO). Dit programma komt vanuit het Cultureel Centrum in Hoogeveen. In mei 1967 is de opname van “Eerlijk en ongelogen” (NCRV). Op 14 oktober 1967 neemt Joop Doderer in “Wat krijgen we nou?” (NCRV) maar liefst vier rollen voor zijn rekening. Johnny speelt in deze klucht ook mee. Op 24 juli ….. “De neef uit Dinges” (NCRV).

Weekendshow (vervolg) 1968 Op 20 januari 1968 presenteren Johnny en Rijk de “Weekendshow” vanuit Den Helder. De afleveringen van 17 februari, 13 april en 11 mei komen respectievelijk uit theaters in Delft, Tilburg en de RAI in Amsterdam. Vaste regisseur is Bob Rooijens. Tijdens de opname van de laatste uitzending krijgen Kraaykamp en De Gooyer ruzie. Op 24 oktober 1969 wordt de eerste van vier afleveringen van “De winkel van Sinkel” (AVRO) uitgezonden. In het door Jan Moraal geschreven televisieblijspel speelt Johnny de hoofdrol als Herman Sinkel met als tegenspeelster Kitty Jansen. Een dag later schrijft een tv-recensent van De Tijd dat ‘Kraaykamp een mannetjesmaker par excellence is’. Op 27 december ’69 is Kraaykamp te zien in “Dat doet de deur dicht” (AVRO).