Afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki

Uit Beeld en Geluid wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Licentie afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki

Van de meeste afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki ligt het auteursrecht bij derden, maar is Beeld en Geluid gerechtigd de afbeeldingen te plaatsen (middels expliciete toepassing of omdat het specifieke gebruik onder een uitzondering in de Auteurswet valt).

Een aantal foto’s uit de eigen collectie van Beeld en Geluid is in een lage resolutie (ongeveer 500 x 483 pixels) te vinden in de wiki. Deze foto’s zijn te gebruiken onder een Creative Commons-Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie (CC BY-SA 3.0), indien dit expliciet in de beschrijving bij de foto staat vermeld.

Foto’s uit het archief van Beeld en Geluid in hoge resolutie zijn voor (commerciële)  publicatiedoeleinden onder vermelding van catalogus­ en fotonummer te bestellen via: klantcontactcentrum@beeldengeluid.nl.

Over de afbeeldingen

De afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki zijn afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid of zijn een still afkomstig uit de catalogus van Beeld en Geluid. Afbeeldingen van websites of waarvan de herkomst onduidelijk is, worden niet geplaatst in de wiki.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bezit een brede, omvangrijke collectie fotografisch materiaal, twee miljoen negatieven en dia's van programma's uit het omroepverleden. De vele afbeeldingen in deze collectie vormen een belangrijke bron van informatie over programma's waarvan destijds geen beelden zijn bewaard of waarvan de beelden verloren zijn gegaan.

Deze collectie bevat onder meer foto's van beroemde televisieseries als Ja zuster, nee zuster en Hamelen, van legendarische shows als Voor de vuist weg en De Fred Haché show. Van omroepsters en presentatoren, quizmasters en acteurs. Ook foto's van een piepjonge Maartje van Weegen en Martijn Krabbé zijn in deze collectie te vinden.

De setfoto's zijn gemaakt voor promotiedoeleinden en om een decor of set weer op exact dezelfde wijze te kunnen opbouwen als bij de vorige opnamen. Want hoe ziet de keuken van Saartje uit de serie Swiebertje er ook al weer uit? En hoe gaat het eraan toe op de set van Goede tijden slechte tijden?

De collectie bevat het NOS/NOB archief met zwart/wit en kleurenfoto's uit de periode 1951-1992. Van recenter jaren is een HMG collectie en John de Mol producties. De afbeeldingen uit het archief worden in de wiki voorzien van catalogus- en fotonummer.

Foto's van derden worden geplaatst mits de rechthebbende hiervoor toestemming geeft. Meestal gaan deze foto's gepaard van een copyright of herkomst notering in de metadata. Deze foto's vallen altijd buiten de cc-licentie.