Afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki

Uit Beeld en Geluid wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki

De afbeeldingen in de Beeld en Geluidwiki zijn afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid of zijn een still afkomstig uit de catalogus van Beeld en Geluid. Afbeeldingen van websites of waarvan de herkomst onduidelijk is, worden niet geplaatst in de wiki.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bezit een brede, omvangrijke collectie fotografisch materiaal, twee miljoen negatieven en dia's van programma's uit het omroepverleden. De vele afbeeldingen in deze collectie vormen een belangrijke bron van informatie over programma's waarvan destijds geen beelden zijn bewaard of waarvan de beelden verloren zijn gegaan.

Deze collectie bevat onder meer foto's van beroemde televisieseries als Ja zuster, nee zuster en Hamelen, van legendarische shows als Voor de vuist weg en De Fred Haché show. Van omroepsters en presentatoren, quizmasters en acteurs. Ook foto's van een piepjonge Maartje van Weegen en Martijn Krabbé zijn in deze collectie te vinden.

De setfoto's zijn gemaakt voor promotiedoeleinden en om een decor of set weer op exact dezelfde wijze te kunnen opbouwen als bij de vorige opnamen. Want hoe ziet de keuken van Saartje uit de serie Swiebertje er ook al weer uit? En hoe gaat het eraan toe op de set van Goede tijden slechte tijden?

De collectie bevat het NOS/NOB archief met zwart/wit en kleurenfoto's uit de periode 1951-1992. Van recenter jaren is een HMG collectie en John de Mol producties. De afbeeldingen uit het archief worden in de wiki voorzien van catalogus- en fotonummer.

Foto's van derden worden geplaatst mits de rechthebbende hiervoor toestemming geeft. Meestal gaan deze foto's gepaard van een copyright of herkomst notering in de metadata. Deze foto's vallen buiten de cc-licentie.

Licentie afbeeldingen

De afbeeldingen uit het archief van Beeld en Geluid zijn in een low-res web resolutie (ongeveer 500 × 483 pixels) te vinden in de wiki. De afbeeldingen zijn voorzien van informatie over de herkomst, jaartal en catalogusnummer. Alle afbeeldingen met als bron het archief van Beeld en Geluid, zijn te gebruiken onder Creative Commonslicentie naamsvermelding-gelijkdelen. Een high-res kopie van de foto’s uit het archief van Beeld en Geluid zijn voor (commerciële) publicatiedoeleinden onder vermelding van catalogus- en fotonummer te bestellen bij klantenservice@beeldengeluid.nl.

Uitzonderingen CC-licentie

Uitzonderingen op gebruik van de Creative Commons licentie in de Beeld en Geluidwiki vormen de kleine afbeeldingen (zogenaamde screencaptures) uit de audiovisuele catalogus van Beeld en Geluid en foto’s van derden. Deze afbeeldingen zijn niet te gebruiken met een CC-licentie. Let wel: hieronder vallen ook foto's gemaakt in opdracht van Beeld en Geluid, zoals de foto's genomen tijdens de Beeld en Geluid Awards.

De belangrijkste categorie uitzonderingen is voornamelijk te vinden op de productiepagina’s: de kleine screencaps met een formaat van ongeveer 176 × 144 pixels. De rechten van deze afbeeldingen zijn voorbehouden aan de omroepen en producenten van het materiaal.