Henny Stoel

Uit B&G Wiki
Henny Stoel

NaamHendrika Simone Wilhelmina Stoel-Hes
GeborenBussum, 13 juli 1945
Functies journalist, nieuwspresentator
Bekend vanUitlaat, Dingen van de dag, Journaal, In de Rooie Haan, Wat een taal!
Periode actief1961-1963, 1967-2003
Werkt samen metWim de Bie, Felix Meurders, Wim Bosboom, Henk van Hoorn, Paul Witteman
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Henny Stoel in de media
Oeuvre Henny Stoel

Henny Hes wordt net na de bevrijding geboren in Bussum op 13 juli 1945. Na de MULO gaat ze werken op de boekhoudafdeling van het Algemeen Handelsblad, in de hoop zo een ingang te vinden in de wereld van de journalistiek.Haar vrije tijd vult ze onder andere met optredens van het koor Sweet Sixteen, die enige faam verwerven met de hit Peter, ik ben verliefd.

Het begin

Het werken bij het Handelsblad bevalt haar niet en op haar zestiende gaat ze werken op de centrale typekamer van de VARA Ook valt ze af en toe in als secretaresse van de radio-actualiteitenrubriek Dingen van de dag. Na een jaar wordt ze gevraagd om samen met Rob Out het nieuwe jongerenprogramma Uitlaat te presenteren, waarvan Wim de Bie de bedenker en eindredacteur is. Na een mislukte liefde in Israel gaat ze wederom aan de slag bij de VARA. Als ze definitief de secretaresse van de rubriek Dingen van de dag vervangt, komt ze steeds dichter bij wat ze eigenlijk wil:de journalistiek. Ze is betrokken bij de productie van het radioweekjournaal en wordt gevraagd om aankondigingen en vraaggesprekken op de radio te doen. Haar journalistieke werk breidt zich langzaam uit, als ze grotere programma’s gaat presenteren als De Rode Cirkel, Terug naar… en In de Rooie Haan, waar ze later ook redacteur van wordt. Inmiddels getrouwd is ze bij het publiek bekend als Henny Stoel.


NOS Journaal

In 1985 gaat ze aan de slag als plaatsvervangend chef op de binnenlandredactie van het NOS Journaal. Hoewel ze haar twijfels heeft of ze geschikt is als presentator, doet Stoel drie jaar later toch auditie. Ze zal jarenlang een van de bepalende gezichten van het NOS journaal zijn. Journaal-presentatoren draaien tijdens presentatiediensten de hele dag mee met het productieproces. Ze praten mee over de keuze en aanpak van onderwerpen, houden het nieuws in de gaten en schrijven hun presentatieteksten. Aan het einde van hun werkdag presenteren ze dan het journaal. Naast het presenteren, werkt ze als eindredacteur, zo ook op de dag van de Bijlmerramp. Stoel besluit pas een extra Journaal uit te zenden wanneer er meer bekend is over het vliegtuigongeluk. Achteraf vindt ze dat ze hiermee te lang heeft gewacht. “Zelfs CNN was sneller. Voor mijn gevoel is dat wel een dieptepunt geweest.” De eerste lange extra live-uitzending die ze zelf presenteert is die bij het begin van de eerste Golfoorlog in 1991. De hele nacht houdt ze het land op de hoogte van de ontwikkelingen. In 2000 wordt Stoel "anchorwoman" van het Acht uur Journaal, wat ze drie jaar lang doet. Na in totaal achttien jaar presenteren, houdt ze het voor gezien.

Na het Journaal

Incidenteel coacht ze nog enkele jaren redacteuren bij het inspreken van voice-overs. Ook spreekt ze boeken in voor blinden en slechtzienden.Verder is zij bestuurslid van het Genootschap Onze Taal en lid van het Comité Nederlandse Veteranendag. Henny Stoel maakt vanaf 2002 enige tijd deel uit van de professionele jury van de tweejaarlijkse Philip Bloemendal Prijs, een stimuleringsprijs voor jonge talentvolle presentatoren in de media.

Prijzen en onderscheidingen

Beste nieuwslezer van het NOS Journaal (2001).

De Carrière Award, een onderscheiding toegekend door collega’s uit de branche (2003).