Johan Volkerijk

Uit B&G Wiki
Johan Volkerijk

NaamJohan Volkerijk
GeborenAmsterdam, 2-7-1937
Gestorvenn.b., 6-7-2023
Functies grafisch ontwerper, illustrator
Bekend vananimaties voor Bibelebons, ontwerp van logo's voor de NOS, VARA en NCRV.
Periode actief1962-1993
Werkt samen metHenk Vermolen, Arie Teunissen


Oeuvre Johan Volkerijk

Johan Volkerijk is illustrator en grafisch ontwerper en werkt ruim dertig jaar op de Grafische afdeling van de NTS/NOS. Hij is een vlotte illustrator en zijn meest bekende ontwerp is ongetwijfeld het NOS logo.

Volkerijk heeft na de MULO een avondopleiding gevolgd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij werkt enige tijd op de reclame-afdeling van de V&D, maakt als freelancer ook maquettes en als hij hoort dat ze bij de televisie op zoek zijn naar ontwerpers schrijft hij een sollicitatiebrief. Een jaar later mag hij op gesprek komen bij Ger van Essen op de Emmastraat waar de Ontwerp-afdeling van de NTS gevestigd is. Op 1 maart 1962 treedt hij in dienst en ontwerpt hij titelkaarten, illustraties en later ook animaties, leaders en stationcalls.

Volkerijks bekendste ontwerp is het NOS-logo wat in gebruik is geweest van 1969 tot 2005 , Het NOS logo is gemaakt naar aanleiding van het samengaan van de NRU en de NTS in 1969. Uit een interne selectie bij de grafische afdeling komen drie voorstellen naar voren en vervolgens kiest een externe adviseur van een reclamebureau voor het ontwerp van Volkerijk. Zijn logo komt op de reportagewagens, alle formulieren en extrene communicatie van de NOS. Het is een grote klus voor een afdeling met nog maar weinig ervaring met huisstijl. Volkerijk ontvangt van de NOS een 'gratificatie' van fl. 500,- voor het NOS logo, een naar huidige maatstaven onvoorstelbaar klein bedrag voor een logo met zo'n groot bereik. Andere bekende omroeplogo's van Volkerijks hand zijn het logo van de NCRV wat in gebruik is van 1971 tot 1978 en een VARA-logo met haan en zonsopkomst welke gebruikt is van 1975 tot 1977.

Maar eigenlijk is Volkerijk meer een illustrator dan een grafisch onwerper. Zijn illustraties voor kinderprogramma's, religieuze vertellingen en educatieve programma's ontvangen altijd veel lof. Hij tekent snel en die gave maakt dat hij regelmatig in programma's optreedt. In 1993 is hij bijvoorbeeld te zien in de serie educatieve programma's getiteld Sociale geschiedenis 1850-1870. In dit programma bezoeken Volkerijk en de 12-jarige Birgitte Valkevisser belangrijke plaatsen in deze periode van de Nederlandse geschiedenis. Via de schetsen die Volkerijk ter plaatse maakt, wordt de geschiedenis verbeeld. Dit is niet het eerste programma waar Volkerijk 'live' aan het illustreren is. De deelnemers van het muziekprogramma Nieuwe gezichten uit 1963 worden geïntroduceerd middels portrettekeningen van Volkerijk. Door het hele programma heen zijn shots te zien van Volkerijk die deze tekeningen 'live' in de studio aan het maken is.

Volkerijk's illustraties en grafische werk is verschillende malen tentoongesteld, meestal als onderdeel van den groepsexpositie van de Hoofdafdeling Ontwerp en/of de Afdeling Grafisch Ontwerp.In 1965 is zijn werk te zien op de Tentoonstelling 'Buiten beeld' in drukkerij Sigfried te Amsterdam, een expositie met werk van veel verschillende NTS grafici, waaronder Henk Vermolen, Jaap Drupsteen en Marcel van Woerkom. In 1974 worden enkele videografische ontwerpen van de afdeling tentoongesteld in het Stedelijk Museum te Amsterdam (van 4 oktober - 10 november 1974). Van Johan Volkerijk zijn te zien: de leader voor AVRO's Sportpanorama, animaties voor kinderprogramma Bibelebons en een ijsspellenshow (beide AVRO), animaties voor een NOS programma over Europa E '73 en de openingscall van de NCRV.