Karel van de Graaf

Uit Beeld en Geluid wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Karel van de Graaf
Personalia
Naam Karel van de Graaf
Geboren Rotterdam, 4 december 1950
Functies journalist, programmamaker, presentator
Bekend van Met het oog op morgen, Karel, De toekomst van Karel, Netwerk, 2 Vandaag, Wie is de mol
Periode actief 1969-2007
Trivia het schietincident uit Karel op 3 december 1984 is wereldwijd uitgezonden. Kreeg van Theo van Gogh aangeboden in zijn film Vals Licht een klant in een bordeel te spelen die zich laat onderschijten.
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe info Hoorspelen bij Beeld en Geluid

Karel van de Graaf in de media
Oeuvre Karel van de Graaf

Karel van de Graaf is in feite een autodidact en een zondagskind. Ondanks weinig opleiding weet hij het ver te schoppen in Hilversum. Maar hij is een echte doorzetter, nieuwsgierig en wil precies weten hoe alles in elkaar zit. Karel ziet het als een uitdaging om ingewikkelde zaken in eenvoudige beelden en taal aan kijkers door te geven. Hij beweert dat in hem een ‘oude schoolmeester’ zit. Karel vindt het heerlijk dat hij door zijn vak met zoveel uiteenlopende mensen in contact komt. Van kardinaal Simonis (waarmee hij ruzie maakt) tot Bouterse-aanhangers (die schoten lossen tijdens de uitzending). Karel is al meer dan dertig jaar een bekend AVRO-gezicht. Wanneer Joop van den Ende hem in 1989 graag bij TV-10 wil inlijven, doet de AVRO hem een tegenbod en blijft Karel behouden voor de publieke omroep. In de loop der jaren maakt de brildragende Karel ook fysiek een metamorfose door. Van een beatnik met lang haar en een vlasbaardje uit begin jaren zeventig naar de gladgeschoren en kale presentator van nu.

Karel groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een dokter. Karel is enig kind. Hij bezoekt verschillende middelbare scholen (HBS en HAVO), maar maakt slechts de MULO opleiding af. Op elfjarige leeftijd weet Karel, dat hij later journalist wil worden. Dat is wanneer er op de pier van Hoek van Holland een passagiersschip vastloopt. Karel gaat er op af en staat naast de radioverslaggever Link van Bruggen en denkt: die man is hier en wordt er ook nog voor betaald. Dat werk wil ik later ook gaan doen! In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie. De ondernemende Karel haalt daarmee met foto de lokale kranten.

Vanwege de ingewikkelde situatie thuis wordt de zeventienjarige Karel een wegloper die regelmatig slaapt in een Rotterdams jongerencentrum. Via een jongerenwerker komt hij in contact met de AVRO. Tv-regisseuse Mieke Benda biedt hem vervolgens een baantje aan bij Stuif es in. Nog geen jaar later is Karel eindredacteur van de jeugdomroep Minjon en in vaste dienst van de AVRO; hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt er het praatprogramma Karel.

Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om Karel van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in Karel. Tijdens de rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Een kogel verdwijnt in de muur, het andere projectiel treft de heer Tjon a Sin in het verhemelte. Het wapen wordt drie, vier maanden later teruggevonden in een NOS dames toilet. Zijn "Heren, heren!" is de legendarisch geworden uitroep waarmee hij de kemphanen trachtte te bedaren. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp geheel in stijl van onder zijn bureau aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan. Na vijftien seizoenen houdt het programma Karel op. In maart 1999 heeft presenteert Karel de laatste wekelijkse aflevering.

Als bekende Nederlander ontkomt Karel er ook niet aan om ook deel te nemen aan het sportieve spelprogramma Sterrenslag samen met Wim Bosboom, Henny Huisman en Viola Holt. In de tussentijd presenteert Karel meerdere programma’s voor de AVRO zoals AVRO’s Televizier en Netwerk.

Op 2 april 2005 is een miscommunicatie oorzaak van een woedeuitbarsting van Karel op televisie. Op het moment dat Twee Vandaag overschakelt naar het D-66-congres in Den Bosch wordt de anchorman abrupt afgebroken voor een extra ingelaste uitzending van het Journaal over de op sterven liggende paus Johannes Paulus II. Karel die niet op de hoogte werd gesteld van deze plotseling onderbreking, toont zijn boosheid.

Op 17 september 2007 stapt Karel volgens eigen zeggen in goed overleg op bij de AVRO. Zijn werk als directeur corporate communicatie van het energiebedrijf Econcern brengt volgens de directie van de AVRO zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding. Karel krijgt een ontslagvergoeding van € 544.000 aangezien zijn contract nog tot eind 2009 zou lopen. De hoogte van dit bedrag leidt tot veel publiciteit en uiteindelijk zelfs tot kamervragen.

Prijzen en onderscheidingen

De Zilveren Reiss Microfoon (1981).

Films

Maakt samen met regisseur Rob Herzet een tv-film over het korps Commandotroepen (1972).