Karin Douma

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 21 apr 2011 om 12:24
Karin Douma

NaamKarin Douma
GeborenBussum, 3 februari 1966
FunctiesOmroeper, presentator, radiomaker
Bekend vanWie weet waar Willem Wever woont?, VIP room, MM Magazine, Studio NL, Bijlage
Periode actief- heden
Werkt samen metJos Heeremans
GalleryGallery

Karin Douma in de media
Oeuvre Karin Douma

Karin Douma wordt geboren in Bussum. In Laren volgt ze de middelbare school. Wanneer ze haar diploma haalt weet ze niet wat ze wil en om hierover na te denken verhuist ze naar Parijs om daar aan de Sorbonne filosofie te studeren. Na anderhalf jaar keert ze terug naar Nederland en volgt ze een tijd een studie politicologie. Deze maakt ze uiteindelijk niet af en via een contact van haar vader komt ze bij de NCRV terecht. Ze wil wel graag iets journalistieks doen en kan als redacteur bij de NCRV-gids aan de slag. Als ze een poosje bij de omroep rondloopt maakt Karin kenbaar dat ze graag bij de radio zou willen werken. Piet van Tellingen, op dat moment hoofd radio, ziet wel iets in haar maar is van mening dat ze eerst meer journalistieke ervaring op moet doen. Het advies van Piet van Tellingen neemt ze ten harte en ze neemt afscheid van de NCRV.

Ervaring doet Karin op door twee jaar bij De Gooi- en Eemlander te werken en vervolgens bij de Volkskrant. Als ze daar een jaar zit belt Piet van Tellingen dat ze er volgens hem klaar voor is om bij de radio te komen werken. Ze vertrekt bij de Volkskrant en is vanaf dan redacteur bij onder andere de radioprogramma’s Wie weet waar Willem Wever woont?, VIP room en MM Magazine. In de wandelgangen van de omroep wordt ze opgemerkt en er wordt haar gevraagd of ze een screentest zou willen doen. Hier stemt ze mee in en voordat ze het weet is ze een maand later televisie omroepster.

Negen maanden na haar eerste omroepbeurt besluit de NCRV het aankondigen van programma’s af te schaffen. Het omroepen heeft Karin altijd naast haar werk voor de radio gedaan en daar gaat ze, nadat het omroepen verdwijnt, gewoon mee door. In de korte periode dat ze omroepster is valt ze op bij een regisseur. Hij brengt haar in aanraking met bedrijfsjournaals. Ze presenteert verschillende bedrijfsfilms voor onder andere Ahold, KNP en Renault Nederland. Terwijl ze dit doet wordt ze in 1996 door de Wereldomroep gevraagd om daar meer inhoudelijke werkzaamheden te gaan verrichten. Op BVN TV ontvangt en interviewt ze gasten in het magazine Studio NL. Naast deze werkzaamheden doet Karin nog steeds klussen, op freelance basis, bij de NCRV. Hier stopt ze mee wanneer er een nieuwe eindredacteur bij de NCRV wordt aangenomen.

In 2002 geeft RTV Noord-Holland aan dat ze Karin graag willen als nieuwslezeres. Dit werk ruilt ze al snel in voor een eigen programma op het door haar geliefde medium radio, genaamd Bijlage. De naam verwijst naar de bijlage van een krant en zo is het programma ook bedoeld. Elke week mag ze met meerdere gasten de diepte in en dat vindt Karin het leukste om te doen.

Niet alleen het medium radio maar ook het Wereld Natuur Fonds is speciaal voor Karin. Acht jaar lang heeft ze zich naast haar werk bij de media vrijwillig ingezet voor dit goede doel. Hierbij reist ze in haar vrije tijd naar verschillende landen om te helpen met het opzetten van projecten. De ervaring die ze daar opdoet door het werken met de lokale bevolking en de overweldigende natuur waarin ze zich dagelijks begeeft hebben grote invloed gehad op haar doen en laten.