Ben Mettrop

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 12 mei 2023 om 13:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Portret, ca 1960

NaamBernhard Josephus Mettrop
Geboren's-Hertogenbosch, 9 mei 1910
GestorvenHilversum, 10 december 1990
Functies regisseur, tekstschrijver, programmamaker
Bekend van
Periode actief1951-1980
Werkt samen metJan Castelijns


Ben Mettrop studeerde enkele jaren geneeskunde. Hij werkte bij het Polygoon bioscoop journaal en bij Philips. Via Philips wist hij zich bij de KRO in de kijker te spelen in de zomer van 1951, toen de voornemens om tot landelijke televisieuitzendingen te komen concreet werden.

De BBC was bereid gevonden van elke omroepvereniging twee aankomende regisseurs in te wijden in het produceren en regisseren van televisieprogramma's. Dankzij aanbevelingen van Philips en zijn katholieke achtergrond wordt Mettrop gekozen als aankomend televisieregisseur. Samen met Mettrop worden ook Jan Delftgaauw (KRO), Peter Koen, Dick Simons (NVRC), Ben Steggerda, Willy van Hemert (VARA), Jan van Herpen en Ger Lugtenburg (AVRO) naar Londen gestuurd. Na de cursus krijgen de aankomend regisseurs begeleiding van Erik de Vries.

Op 19 februari 1952 debuteert Mettrop als toneelschrijver. Hij schreef Blok Q25, een detectivespel dat zich grotendeels op een station afspeelt. Leden van toneelvereniging der NSF uit Hilversum nemen de rollen op zich en KRO-collega Jan Castelijns doet de regie. Het is de eerste van vele televisiespelen die hij zal schrijven. Later zal Mettrop adjunct hoofd KRO TV worden.