De legende van de geliefde van de machinist

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 26 mei 2014 om 15:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1972-1974
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1970-1979
Lengte50'18
Mediumtelevisie

Dlvdgvdm 1.PNG Dlvdgvdm 2.PNG

Beschrijving

De legende van de geliefde van de machinist is een experimenteel televisiespel waarin het verhaal ondergeschikt is gemaakt aan de vorm. Annemarie Prins ontwikkelt het stuk in nauwe samenwerking met hoofdrolspeelster Naomi Duveen, decorontwerper Dorus van der Linden en de technici van de NOS. Het team werkt zo'n vijf en een halve maand al improviserend en componerend samen. Het programma is daardoor, net als De zeven doodzonden van de kleine burgerman, een product van teamwerk.

Het meisje vertelt een verhaal over een treinreis aan haar vrienden en kamergenoten: licht, geluid, camera's, decor, kleur en montage. Deze 'vrienden' becommentariëren haar verhaal, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen het meisje en de televisietechniek. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van het decor groter, het geluid moet hierom lachen waardoor de stem van het meisje vervormt. Zij moet zich daar aan aanpassen.

Annemarie Prins is op zoek naar nieuwe vormen van theater en televisie. Over deze productie zegt ze in Het Vrije Volk (6-5-1971): "Ik wil met televisie iets totaals doen, iets dat er nog nooit uitgehaald is. Daarvoor heb je mensen nodig, die kunnen veranderen en die dat zelf doen." Op technisch gebied passen de makers dingen toe die inderdaad nog niet eerder op televisie zijn gebruikt. De makers zijn allen zeer geïnspireerd door hun samenwerking. Auteur Gerben Hellinga zegt: "Ik heb uit deze productie een heleboel dingen overgehouden, die ik in de toekomst voor andere tv-producties allemaal kan gebruiken." Annemarie Prins: "Ik heb stof opgedaan voor 55 nieuwe tv-stukken."

Uitvoerenden

hoofdrol Naomi Duveen

Loudi Nijhoff

Basje Blokker

Makers

Ontwerp Annemarie Prins (regie), Gerben Hellinga (tekst), Dorus van der Linden (decorontwerp), Bruce Gray, Naomi Duveen

Camera Jan de Jong, Frans Stevens, Marcel Pruyt, Ton Mud

Beeldtechniek Hans Hulscher

Schakeltechniek Dirk van der Linden

Licht Henk de Heus

Opnameleider Ted Deften

Geluid [[Frank Rijken (studio), Bert Vervoorn (trucages)

Toneelmeester Ton Emmelot, Henk Kool, Wim van der Laak, Frits van der Meer

Rekwisieten Luigi Blaaser

Ampexmontage Jan van der Werft

Gimeur Ulli Ulrich

Productie Hillie Molenaar

VPRO

---