Fred Emmer

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 11 jun 2020 om 11:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fred Emmer (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamFred Emmer
GeborenAmsterdam, 23 augustus 1934
GestorvenHilversum, 24 december 2019
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanJournaal, Waskracht!
Periode actief1957-2006
TriviaTrivia
GalleryGallery

Fred Emmer in de media
Oeuvre van Fred Emmer

Na het gymnasium (alpha) studeert Emmer recht tot doctoraal I. Als werkstudent begint hij zijn carrière als omroeper bij de Wereldomroep. Daarna komt hij als freelancer bij de NCRV waar hij het programma Memo presenteert. Na een tijdje te hebben gewerkt als Europees vertegenwoordiger van film- en musicalman Paul Keizer komt Emmer terug bij de omroep als presentator van het NTS Journaal (later NOS Journaal) in 1962. Even later wordt hij ook verslaggever en treedt hij in vaste dienst. Het meest produceert hij onderwerpen als modeshows, tentoonstellingen en onvoorbereide gesprekken met hooggeplaatste personen. In 1970 is hij korte tijd hoofd public relations van een Amerikaans reclamebureau, maar in 1971 keert hij volledig terug bij het Journaal.

Fred Emmer is jarenlang één van de bepalende gezichten van het NOS Journaal. In 1985 stapt hij over naar Europa TV, een televisie kanaal waarin de NOS deelneemt. Het project Europa TV mislukt en Emmer keert terug naar het NOS Journaal. Terug bij de NOS probeert toenmalig hoofdredacteur Peter Brusse hem als vaste presentator van het Journaal van zeven uur te maken, wat uiteindelijk niet realiseerbaar is. In 1987 neemt Emmer ontslag bij het NOS Journaal en gaat werken bij RTL5 en VPRO, waar hij twee seizoenen lang het programma Waskracht presenteert. Hij vertrekt in 1997 bij de VPRO, teleurgesteld over het amateurisme bij de jonge makers. In 1999 wordt Emmer tijdelijk gecontracteerd voor Radio Maastricht om zijn neutrale en betrouwbaar klinkende stem.

Hij is één van de stemmen in de Nederlandse tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel (1983), is een tijdje columnist bij Playboy en schrijft erotische boeken. In de theatershow Het meisje van de slijterij van Herman Finkers uit 1989 is hij als voice-over te horen in het fragment van de omroeppastor. In 2006 is hij te zien als nieuwslezer in de vrijdaguitzendingen van De 80's & 90's kwis op Talpa.