Hans Hogendoorn

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 20 feb 2013 om 08:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Hans Hogendoorn

NaamHans Hogendoorn
GeborenAmsterdam, 20 juli 1947
FunctiesPresentator, Diskjockey,
Bekend vanLangs de Lijn, Met het oog op morgen, Radio Tour de France
Periode actieftot heden
Werkt samen metKees Buurman, Jaap Hofman, Ferry de Groot

Hans Hogedendoorn in de media
Oeuvre van Hans Hogendoorn

Hans Hogendoorn is de stem van Radio 1, Radio Nederland Wereldomroep, een geluidstechnicus, diskjockey en nieuwslezer. Hij volgt een opleiding tot radio-officier/marconist bij Radio Holland die hij na een jaar moet beëindigen door de dienstplicht. Deze vervult hij als radiotelegrafist. Daarnaast gaat Hans werken bij ziekenomroep Radio Lucas.

Hij wordt door dat werk ontdekt door Willem van Kooten, die hem vraagt voor een functie bij Radio Noordzee Internationaal. Bij RNI werkt Hans onder het pseudoniem Hans ten Hooge, eerst als nieuwslezer en later als presentator van het programma Driemaster. Hans maakt veel jingles en tunes, die hij vaak zelf inspreekt.

In 1974 vertrekt hij bij RNI, als duidelijk wordt dat de zeezenders gaan verdwijnen. Hij gaat bij het ANP werken als nieuwslezer en Kees Buurman vraagt hem als "stem" voor de NOS en spreekt daar jingles in. Dit doet hij voor de Nationale Hitparade, Langs de lijn en het Radio 1-Journaal. Voor Langs de lijn maakt hij het Ere-Divisie overzicht en is bij Radio Tour de France de samensteller van het Tour-etappe overzicht.

Vanaf de start van het programma Met het oog op morgen in 1976 doet hij de openingszinnen van dat programma: "Buiten is het tien graden, binnen zit .....". Tijdens de eerste jaren van het programma komt hij elke avond langs om de openingstekst in te spreken, later wordt de tekst samengesteld uit fragmenten die hij op band heeft gezet en waarmee elke openingstekst te maken is. Bij toerbeurt regisseert en produceert hij het programma. Vanaf 1994 werkt hij ook voor Radio Nederland Wereldomroep en is hij verantwoordelijk voor de gehele vormgeving (jingles/tunes) van de zender. Op de radio doet hij vooral korte aankondigingen; zijn basstem leent zich daar goed voor, maar die gaat grotendeels verloren via de kortegolf uitzendingen. In 2007 gaat Hans met pensioen bij Radio Nederland Wereldomroep en vanaf augustus 2007 presenteert hij weer een wekelijks radioprogramma op KXradio.