Jan Castelijns

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 10 sep 2021 om 12:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jan Castelijns in 1960

NaamJan Castelijns
GeborenTilburg, 23 mei 1907
GestorvenHilvarenbeek, 23 december 1977
Functies correspondent, productie-assistent, regisseur, omroepbestuurder
Bekend vanAmahl and the Night Visitors KRO
Periode actief1927-1972
Werkt samen metErik de Vries, Ben Mettrop
Triviabrengt als eerste opera op televisie
Externe infoBiografisch woordenboek

Jan Castelijns in de media
Oeuvre van Jan Castelijns

Als opleiding volgt Castelijns Gymnasium beta. Na zijn militaire diensttijd wordt hij in 1927 correspondent bij de afdeling Buitenlandse Expeditie van Philips. Daarna wordt Castelijns produktie-assistent en opnameleider bij Cinetone en Loet C. Barnstijn. Naast zijn filmwerk bespreekt hij boeken in het Eindhovensch Dagblad en vertaalt hij romans, essays en toneelstukken uit het Duits en Engels en speelt amateurtoneel.

Tijdens de Duitse bezetting wordt hij directeur van de textielfabriek van zijn vader. Hij is lid van de Binnenlandse strijdkrachten en na de bevrijding enige tijd tolk bij de geallieerden.

In 1948 wordt Castelijns betrokken bij de televisie-experimenten van Philips onder leiding van Erik de Vries. Over de ontwikkeling van televisie schrijft hij voorlichtende artikelen in het Eindhovens Dagblad. In 1951 nodigt de KRO hem uit, de televisie-afdeling van de KRO op te richten en te leiden. Hij is de eerste Nederlandse tv-regisseur, die een opera op het scherm brengt, namelijk Amahl and the night visitors van Gian Carlo Menotti (1952). Het stuk wordt ook in het Duits via Duitse zenders gebracht.

Castelijns besteedt veel zorg aan de opleiding van nieuwe medewerker(st)s. Naarmate de KRO meer tv-programma’s maakt, moet hij zich meer met organisatorische zaken gaan bezig houden, terwijl zijn hart meer uitgaat naar de artistieke en productieve kant van het bedrijf. In 1963 wordt hij benoemd tot adjunct-directeur.

In 1968 wordt hij programmacommissaris van het samenwerkingsorgaan de Nederlandse Omroep Stichting. Al na twee jaar vertrekt hij weer na een heftig conflict tussen sommige omroepen en het programmabedrijf van de NOS over de reikwijdte van het NOS-programma. Castelijns keert terug naar de KRO. Daar blijft hij tot aan zijn pensionering in 1972. In 1977 ontvangt hij een koninklijke onderscheiding.