Monique Korteweg

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 25 jul 2013 om 12:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamMonique Korteweg
Geboren,
Functies grafisch ontwerper,illustrator
Bekend van
Periode actief1981-heden

Monique Korteweg in de media
Oeuvre Monique Korteweg

Na de Academie voor Beeldende kunst in Breda en twee andere banen komt Monique Korteweg in 1981 de grafische afdeling van de NOS versterken. Ze maakt verschillende leaders, onder andere voor de programma’s Vrouwen in wapenrok, Kijk haar en De bezetting (1989). Omdat ze de enige vrouw op de grafische afdeling is, krijgt ze veelal opdrachten voor vrouwen- en feministische programma’s.

Op het moment dat Korteweg op de grafische afdeling komt werken coördineert Hans de Cocq de illustratie- en animatie opdrachten voor Sesamstraat, een kleine groep illustratoren werkt standaard aan deze opdrachten en die worden eventueel aangevuld met stagiairs. Als De Cocq met pensioen gaat in 1989 neemt Korteweg, die daarvoor de stagiairs begeleidt, de coördinatie voor Sesamstraat over. Vanaf 1995 doet zij dat als freelancer in opdracht van NOB Design, later Dutchview.

Wat Monique belangrijk vindt in illustraties en animaties voor Sesamstraat, is dat zij eenvoudig zijn, net als de opzet van Sesamstraat, maar dat zij wel inventief en origineel zijn. Zij geeft graag illustratoren de opdracht om een animatie te maken, omdat zij sterk denken vanuit een visueel beeld, waar animatoren vaak al gelijk de techniek in hun plan integreren. Juist door een illustrator die opdracht te geven wordt er inventief met een opdracht omgegaan en ontstaan spannende, originele animaties die dichtbij de leefwereld van het kind staan. Enkele illustratoren en animators die ze vaker inschakelt zijn Wouter van Reek (bekend van het kinderprogramma Keepvogel), Christa Moesker en Georgien Overwater.