Ab Goubitz

Uit B&G Wiki
Ab Goubitz

NaamAb Goubitz
Geborenonbekend, 20 juli 1910
Gestorvenonbekend, 5 november 1997
FunctiesPresentator
Bekend vanOchtendgymnastiek
Periode actief1945-1975
Werkt samen metArie Snoek, Fred Kroon, Jacques Schutte
Media
Audio fragmentenAudio.png

Ab Goubitz in de media
Oeuvre van Ab Goubitz

Ab (Albert) Goubitz is een Nederlands gymnastiekleraar die vooral bekend is als presentator van het radioprogramma Ochtendgymnastiek. Eerst werkt voor Radio Herrijzend Nederland, daarna voor de AVRO. Uiteindelijk beëindigt hij zijn loopbaan bij de NOS.

De eerste uitzending van Ochtendgymnastiek is op 1 december 1945 via Radio Herrijzend Nederland. Er luisteren dagelijks circa 300.000 mensen naar het programma. Goubitz (fysiotherapeut/gymleraar) geeft de oefeneningen met muzikale begeleiding van pianist Arie Snoek .Later wordt de begeleiding overgenomen door Fred Kroon en Jaques Schutte (bekend van het duo André de Raaff en Jaques Schutte). Helaas overlijdt Jaques Shutte een jaar voorat Ab Goubitz met pensioen zou gaan. In dat laatste jaar zijn de reserve opnames uitgezonden.

De openingszin van Ab Goubitz is: "Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?". Daarna volgen de oefeningen op de maat van de muziek. Ab Goubitz presenteert het radioprogramma van 1945 tot zijn pensioen in januari 1975. In de zestiger jaren is Ab ook Wethouder sport in de Gemeente Hilversum.

Ochtendgymnastiek blijft nog tot 1983 bestaan, gepresenteerd door Tanny van Rossem. Daarna worden de oefeningen voortgezet in het programma NOS-Sportief in een andere vorm met muziek vanaf een CD of grammofoonplaat. De NOS schrapt het programma in oktober 1992. Na duizenden protesten, een fanatieke lobby en ingrijpen door de Programmaraad, komt het programma in februari 1994 op de radio terug om 5 minuten over zeven aansluitend op het nieuws.

Publicaties

  • Staat U Allen Klaar Gymnastiek voor Iedereen 1958