Akiko

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte film
Decennia2000-2009
Lengte9'18"
Mediumfilm


Beschrijving

De korte film Akiko toont op een sferische, minimalistische en associatieve wijze het gevoel en de laatste indrukken van een vrouw tijdens haar overlijden. Het laatste shot van de film blijkt de rode draad door deze verschillende settings. Hier wordt duidelijk wat er gebeurd is. In verschillende shots wordt verwezen naar haar fatale ongeluk, zoals bijvoorbeeld een ruitenwisser op een telefooncel.
Het sferische karakter van de film laat verschillende interpretaties toe aan deze verwijzingen. Opvallend zijn de mise-en-scène, de cameravoering en het geluid.
We zien een Aziatische vrouw in verschillende settings: tussen een sterrenhemel, op een verlaten weg, in een bloemenveld en in een telefooncel. Op het eerste gezicht volgen deze scènes elkaar niet logisch op, maar elke keer is er wel een verwijzing te vinden tussen de verschillende scènes. Uiteindelijk verwijzen alle scènes naar het ongeluk. De overgang tussen de settings is elke keer vrij abrupt en dit heeft een vervreemdend effect. Een dromerig effect . Het voelt alsof je in de gedachten van deze vrouw zit en haar gedachtegang volgt.
Het geluid heeft hier ook grote invloed op. Het geluid wordt in de hele film op twee verschillende manieren ingezet: ten eerste om een bepaalde sfeer te creeëren(dromerig, spannend, etc.), ten tweede om te verwijzen naar het ongeluk. Zo speelt er in de openingsscène een piano een mooie, rustige melodie die een dromerige sfeer creëert, maar hoor je ook op de achtergrond het geluid van glas dat tegen elkaar aan botst. Het glas verwijst naar het ongeluk. Dit komt in de hele film op verschillende wijze naar voren.
De cameravoering heeft ook invloed op het dromerige effect van de film. De camera verhoudt zich sterk tot de hoofdrolspeelster en maakt duidelijk dat deze film door haar bepaald wordt. Wanneer ze zich omdraait, draait de camera mee en wanneer ze bijvoorbeeld een wenkende beweging maakt met haar handen, volgt de camera haar. Dit is op erg subtiele wijze gedaan. Dit geeft de kijker ook het idee dat de kijker zich bevindt in de droom van Akiko.
Terwijl de film zich vordert komen er steeds meer verwijzingen naar het ongeluk (breken van het glas van de telefooncel, geluid van een vrachtwagen, etc.) wat uiteindelijk leidt tot een climaxscène waarin Akiko te zien is in een onduidelijke setting. Ze staat in een mistige omgeving en wordt door onzichtbare aanvallers belaagd. De muziek draagt bij aan de opbouw van de spanning en uiteindelijk zien we Akiko op de weg liggen, naast een auto die ondersteboven ligt en te midden van gebroken glas.

Cast

Akiko - Na Young Jeon

Akiko's vriend - Matijs Wessels


Makers

Regie Michaël Sewandono

Producent Lev Pictures

Productie NPS George van Breemen jr

Eindredactie NPS Marina Blok, Frank Peijnenburg

NPS

Achtergrondinformatie

Akiko is een onderdeel van een reeks korte films uit Kort! 2008. Akiko werd in 2008 genomineerd voor een Gouden Kalf in de debuut competitie in de categorie Korte Film van het Nederlands Filmfestival. Tevens past deze film en alle andere films van Kort! in de hedendaagse, door YouTube beïnvloedde, populariteit van korte films.