Alex van Warmerdam

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamAlexander Lucas Maria van Warmerdam
GeborenHaarlem, 14 augustus 1952
Functiestheatermaker, beeldend kunstenaar filmmaker, regisseur, acteur scenarioschrijver
Bekend vanAbel, De Noorderlingen, Ober
Periode actief1986-heden
Werkt samen metAnnet Malherbe, Marc van Warmerdam,
TriviaTrivia

Alex van Warmerdam in de media
Oeuvre van Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam groeit op in Haarlem, Den Bosch en IJmuiden. Zijn vader werkt als toneelmeester en zo komen de gebroeders Van Warmerdam al vroeg in het theater terecht om zelf voorstellingen te maken. Alex van Warmerdam volgt een opleiding aan de Rietveldacademie. In 1974 is hij een van de oprichters van theatergroep Hauser Orkater, theater met acts en muziek. Als de theatergroep wil iets met film doen en komt in contact met Frans Weisz. Het plan gaat uiteindelijk niet door, maar er wordt vervolgens een korte film gemaakt. Op basis van deze ervaring is hij er van overtuigd zelf filmregie te kunnen. In 1980 richt hij met zijn broer Marc van Warmerdam de theatergroep De Mexicaanse hond op.

Met producenten Laurens Geels en Dick Maas maakt van Warmerdam in 1986 zijn succesvolle filmdebuut met Abel. De film wordt alom bejubeld en Van Warmerdam’s naam is gevestigd. Zijn stijl in theater en film is herkenbaar in de absurdistische situaties waarin alledaagse mensen terechtkomen. Zijn scherpe, korte dialogen zijn typerend in zijn werk. De hoofdpersoon in zijn films wordt meestal door Van Warmerdam zelf vertolkt.

Van Warmerdam schildert zelf over het algemeen de posters voor zijn films en theaterstukken die hij maakt voor Orkater. In De jurk zijn de schilderijen in de film ook geschilderd door Alex van Warmerdam.

Vanaf zijn tweede film, De Noorderlingen is broer Marc van Warmerdam producent voor de filmprojecten, het productiebedrijf heet Graniet Film. De muziek wordt gemaakt door Vincent van Warmerdam.

De films van Van Warmerdam zijn nationaal en internationaal regelmatig bekroond. Abel is onderscheiden met het Gouden Kalf voor de beste film, voor De Noordelingen heeft Van Warmerdam een Kalf voor de beste regie ontvangen en voor De laatste dagen van Emma Blank voor het beste scenario.