Amsterdoom

Uit B&G Wiki
Release2000
Beschikbaar in archiefNiet aanwezig
MakersMakers
Genreaction
Stylefirst person shooter
Decennia2000-2009
PlatformPCTitel overzicht


Beschrijving

Amsterdoom volgt de Davilex-traditie waarin een bestaand game-format wordt vertaald naar een Nederlandse setting. Het resultaat is een first person shooter in de stijl van Doom en Quake. Groot verschil: alles speelt zich nu af in Amsterdam. De hoofdstad is ingenomen door een legioen van paarse buitenaardse schepsels genaamd Grobbers. Aan de speler de taak om al schietend binnen 15 levels een superwapen bij elkaar te verzamelen en hiermee de aliens definitief de hoofdstad uit te jagen.

Voor de release houdt de game de gemoederen al aardig bezig: Davilex maakt bekend dat in het spel naast op auto’s en bushokjes ook op parkeerwachters kan worden geschoten. “Walgelijk” laat de directeur van de Dienst Stadstoezicht Amsterdam weten. Ook enkele politici mengen zich in de discussie. Uiteindelijk blijkt alles mee te vallen; het spel bevat enkel de paarse aliens (sommigen gekleed als parkeerwachters). Zelfs het genre-gebruikelijke rondspattend bloed en afgeschoten lichaamsdelen ontbreken.

Hoewel Amsterdoom aanvankelijk gezien wordt als een geslaagde game (mede dankzij de aardige verkoopcijfers in Nederland en redelijke reviews), is de consensus door de jaren heen de andere kant op verschoven en wordt de game vaak genoemd als één van de mislukkingen uit de Nederlandse game geschiedenis.

Makers

Product manager E.van Meerendonk

Project ontwikkelaar Rudolf Wolterbeek Muller

Level design Alejandro Gasch Kuhne

Davilex Software