Annechien Steenhuizen

Uit B&G Wiki
Annechien Steenhuizen
Foto: ANP/Kippa - NOS

NaamAnnechien Steenhuizen
GeborenAmersfoort, 12 mei 1977
Functiespresentator, nieuwspresentator
Bekend vanNOS Journaal, De wereld draait door, NOS op 3
Periode actief1999-heden
Werkt samen metConny Kraaijeveld
Externe infoAS Produkties

Annechien Steenhuizen in de media
Oeuvre van Annechien Steenhuizen

Annechien Steenhuizen wordt geboren in Amersfoort en groeit op in het nabijgelegen Scherpenzeel. Op haar tiende verhuist ze naar Doorn, waar ze tot na haar middelbare schooltijd blijft wonen. Hierna studeert ze Journalistiek in Utrecht en gaat om die reden daar ook op kamers wonen. De studie Journalistiek is voor haar de enige keuze, nadat ze enkele jaren eerder ineens besluit journaliste te willen worden: “Toen had ik nog zo’n romantisch idee dat je de hele wereld overging en allerlei onrecht aan de kaak stelde”.

Tijdens de School voor Journalistiek loopt Steenhuizen stage bij Radio M in Utrecht en later als redacteur voor RTL Nieuws. Bij dit laatste stageadres mag ze na het inleveren van haar scriptie terugkomen om als volwaardig redacteur op de redacties van 5 in het land en RTL Nieuwsmagazine te werken. Na ruim drie jaar is ze het binnen achter het bureau zitten beu: “Ik zat dan aan de telefoon, mensen te interviewen en dan ging de verslaggever het leuke werk doen. In mijn optiek dan.” Steenhuizen besluit haar andere oude stage adres, Radio M, te bellen. Hier kan ze direct aan de slag en mag ze bovendien ook als verslaggever op pad.


RTV Utrecht

Steenhuizen begint aanvankelijk bij de radio, maar al snel vraagt de afdeling televisie van RTV Utrecht of ze niet ook programma’s op televisie wil presenteren. Ondanks haar voorliefde voor radio accepteert ze het aanbod en gaat ze programma’s als Bureau Hengeveld en het lokale nieuws U vandaag, presenteren op televisie. Bij het regionale nieuws mist ze echter de mogelijkheid mee te denken over de nieuwsselectie en mag ze zich alleen richten op de presentatie en de presentatieteksten. Deze leemte vult ze op door ’s middags te presenteren op de radio en na afloop van de uitzending naar de nieuwsredactie van televisie te gaan om daar het programma te presenteren. Later presenteert Steenhuizen bij RTV Utrecht ook nog het historische programma Verleden van Utrecht, dit terwijl ze inmiddels ook één van de Jakhalzen is geworden bij het programma De wereld draait door.

Voor deze baan als Jakhals wordt ze via Facebook benaderd door een talentscout. Na het maken van twee pilotafleveringen springt Steenhuizen in het diepe en gaat ze ruim drie maanden als Jakhals op pad. Al snel komt ze er echter achter dat het concept van het onderdeel niet goed bij haar past: “Je moet als Jakhals jezelf een beetje in de spotlight zetten. Als ik iemand interview, dan gaat het om diegene. Bij de Jakhalzen ben je zelf het hoofdonderwerp en komt de geïnterviewde op plaats twee. Dat vond ik nogal lastig”. Ze besluit te stoppen en haar eigen bedrijfje, Annechien Steenhuizen Produkties, op te richten. Met dit bedrijf verhuurt ze zichzelf als dagvoorzitter en verzorgt ze voice-overs.


Het NOS Journaal

“Nadat ik maandenlang als een gek had geacquireerd en de wereldwijde economische crisis uitbrak en ik dacht: ‘Oh mijn God, hoe ga ik dit allemaal redden’, zag ik de advertentie voor presentator van NOS Journaal op 3.” Na een sollicitatieprocedure krijgt ze de baan als nieuwe presentator bij het Journaal dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen. Op de redactie is Steenhuizen niet alleen de presentator, ook is ze actief betrokken bij de selectie en zelfs het monteren van de nieuwsitems.

Wanneer in de zomer van 2011 bekend wordt dat Eva Jinek de overstap gaat maken naar WNL, ontstaat er een vacature bij het NOS Journaal. Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff vraagt Steenhuizen om die lege plaats in te vullen en het nieuwe vaste gezicht te worden van de zes uur journaals. Ze heeft het op dat moment erg naar haar zin bij NOS op 3 (zoals het Journaal op 3 dan heet), maar vindt het aanbod een te grote kans en eer om deze aan haar voorbij te laten gaan. Uiteindelijk presenteert Steenhuizen naast de zes uur journaals ook andere uitzendingen van het programma. Op 2 april 2013 wordt door de NOS bekend gemaakt dat Steenhuizen vanaf 13 mei de presentatie van het Achtuurjournaal overneemt van Sacha de Boer.

Naast de Journaalpresentatie is Steenhuizen vanaf 2010 jaarlijks te zien als presentator van de uitzending rondom Eurosonic Noorderslag, waarvoor ze niet alleen de verschillende optredens aan elkaar praat, maar ook diverse artiesten interviewt. Tevens blijft ze met haar eigen bedrijf werkzaam.