Anton Rekké

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamAnthonie Christiaan (Anton) Rekké
GeborenBatavia - Java (Djakarta), 25 november 1925
Gestorven-, 1 mei 1963
Functiesamateurfilmer
Bekend van
Periode actief1956-1963


Anton Rekké wordt in 1925 in Nederlands-Indië geboren als zoon van een onderwijzer. Tijdens de oorlog komt het hele gezin (Rekké, zijn ouders, zijn broertje en drie zussen) terecht in een Jappenkamp dat zij allen overleven. Na de oorlog gaat Rekké tropische landbouw studeren in Deventer. In 1950 keert hij terug naar Sumatra. Hij is dan inmiddels getrouwd. Hij gaat palmolie verbouwen en krijgt twee zoons, Robert en Anton jr. Aan het leven op Sumatra komt een einde als president Soekarno in december 1957 aankondigt dat alle Nederlanders Indonesië moeten verlaten. Rekké filmt zijn laatste dagen op Sumatra en de terugreis naar Nederland in de film De grote uittocht Deli 1957-1958.

In 1958 gaat hij opnieuw werken in de tropische landbouw. Ditmaal gaat hij rijst verbouwen in Koerik, Nieuw-Guinea. In 1960 vestigt Rekké zich in Colombia om te gaan werken in de palmolie. Na enkele jaren wordt hij ziek. Hij heeft leverkanker als gevolg van het drinken van met DDT vervuild water en overlijdt in 1963.

Rekké gebruikt Kodak-film en later ook Fuji. Hij werkt veel met statief. Dat verklaart ook waarom hij zelf regelmatig in beeld komt. Rekké maakt liefdevolle familiefilms, waarin je hem en zijn vrouw ziet spelen en dollen met de kinderen, thuis of tijdens vakanties. Verder maakt hij reportages, bijvoorbeeld over het palmoliebedrijf Oliepalm Sumatra 1956-1957 en de genoemde terugreis naar Nederland.

Naast films laat Rekké ook een aanzienlijke hoeveelheid foto's achter. Tijdens zijn leven is hij lid geweest van de Geluidsjagers.