Arnold Kroon

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamArnold Kroon
Geborenniet bekend, 14 augustus 1938
Functiesontwerpassistent, decorontwerper
Bekend vandecors Wie kent kwis, De BB-show, Zeskamp
Periode actief1955-1991
Werkt samen metJos van der Valk, Fred Benavente


Oeuvre Arnold Kroon

Arnold Kroon begint op 15 augustus 1955, hij is dan net 17 geworden, als aankomend leerling timmerman bij de NTS en weet binnen het bedrijf op te klimmen tot decorontwerper. In 1955 bestaat de afdeling decorbouw nog maar uit zo'n acht personen en chefs Jan Noorda en Jan van der Kolk. Ze werken vanuit de Ambachtschool, in de studio's en een gehuurde loods aan de Plaggenweg in Bussum.

Kroon begint met klusjes als het afkrabben van de dikke lagen verf van de decorschotten. Met een handkar vervoert hij de schotten tussen de studio's en de Plaggeweg. Gaandeweg leert hij het vak en wordt hij machinaal houtbewerker/timmerman. Op de Plaggenweg komt een electrische circelzaag en een boormachine voor het maken van onder meer pen-gat verbindingen. In de avonduren volgt Kroon een opleiding tot meubelmaker.

In 1959 moet Kroon in militaire dienst in Nieuw Guinea. Eind 1959 komt hij weer terug bij de NTS, nu als decoruitvoerder en start hij met een avondopleiding aan de kunstacademie. Daar kan hij eigenlijk niet terecht omdat hij geen middelbare schooldiploma heeft, maar na een proefperiode waar hij veel profijt heeft van zijn werkervaring bij decorbouw, wordt hij toch toegelaten. De afdeling decorbouw is inmiddels uit de Ambachtsschool gegroeid en verhuist naar een groter bedrijfscomplex in de Kampstraat in Hilversum.

In 1962 heeft de Afdeling Decorontwerp behoefte aan ondersteuning voor de ontwerpers en Kroon wordt ongeveer gelijktijdig met Johan Verhoog, Aart Terdu en Alex (van?) Bolderik ontwerpassistent. De ontwerpassistenten maken detailtekeningen op basis van de schetsen van de decorontwerpers. Aan de hand van die detailtekeningen gaan de verschilldende afdelingen bij decorbouw aan de slag. Op de afdeling ontwerp komt Kroon's kennis en ervaring met decorbouw dus erg van goed van pas. Zo leert Kroon vele nieuwe decorontwerpers, zoals Freek Biesiot en later Nick de Weerd de praktische kanten van het vak. In opdracht van Jan van der Does tekent Kroon plattegronden van alle studio's, deze worden door de afdeling als templates gebruikt.

Kroon is een harde werker en pakt alle opdrachten met plezier aan. Begin jaren zeventig maakt Kroon promotie. Als decorontwerper houd hij zich bezig met decors die op artistiek vlak wat minder veeleisend zijn, maar die technisch en constructief ingewikkeld zijn. Zo ontwerpt hij veel decors voor quizzen, shows en spelprogramma's, zoals Zeskamp, De Ted show, Stuif es in, Sterrenslag in de sneeuw, De sterkste man van Nederland, Wie kent kwis, De DD-show, Domino D-Day, De BB-show en de Willem Ruis show.

Kroon is tot 1991 in dienst bij de NOS/NOB.