BVN

Uit B&G Wiki
BVN-logo.jpg

NaamBVN
Oprichting1998
Huidige Zenderssatelliet
Omroep Statusinternationaal publiek
Externe infoofficiële site


BVN (Beste van Vlaanderen en Nederland) zendt uit sinds 1998. De Wereldomroep, de NOS en de VRT werken in BVN samen en brengen een selectie van eerder uitgezonden Nederlandse en Vlaamse programma's op de televisie voor Nederlandstaligen in het buitenland. Via de satelliet worden deze programma's over de hele wereld verspreid.

RNTV

In 1960 is de Wereldomroep naast radioprogramma’s op bescheiden schaal televisie gaan maken als Radio Nederland Televisie (RNTV). Makers zijn onder meer Bert Steinkamp, Ton van der Horst en Frans Bromet.

De tv-programma’s zijn bedoeld voor wat dan nog overzeese gebiedsdelen zijn: Suriname en de Nederlandse Antillen en kunnen eenvoudig mee met hetzelfde vliegtuig dat wekelijks radiobanden vervoert naar het zendstation op Bonaire.

Er is een wekelijkse samenvatting van de Nederlandse televisie, in samenwerking met de NTS, later NOS. Maandelijks is er een groetenprogramma, waarin Antillianen en Surinamers de groeten doen aan hun familie in de West en laten zien hoe zij in Nederland werken en studeren.

Na de onafhankelijkheid van Suriname wordt er door RNTV ook geproduceerd voor een internationale markt en worden Nederlandse televisie-documentaires en animatiefilms tegen een gangbaar tarief op de internationale markt gebracht. Een forse reorganisatie treft RNTV in 1986. Daarna worden nog sporadisch tv-programma’s gemaakt.

Zomer TV

In 1996 start de Wereldomroep met Nederlandstalige televisie voor kijkers in Europa onder de naam Zomer-TV, een idee van Wereldomroep directeur Lodewijk Bouwens. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat zowel de Wereldomroep als de NOS een eigen initiatief voor satelliet-uitzendingen nastreven. Zomer-TV is uiteindelijk de voorloper van het in 1998 opgerichte Beste van Vlaanderen en Nederland televisie (BVN TV).

BVN TV

BVN TV is in eerste instantie te zien in Europa. In 1999 wordt het uitzendgebied uitgebreid met de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Zuidelijk Afrika wordt in 2002 aan het uitzendgebied toegevoegd. Medio 2003 komt hier geheel Australië en Nieuw Zeeland bij. Begin 2005 wordt ook Canada aan het uitzendgebied toegevoegd.

Tegenwoordig is BVN TV bijna wereldwijd te ontvangen voor Nederlandstaligen die voor korte of langere tijd in het buitenland vertoeven, via satelliet en in hotels. In 2011 besluit de regering BVN onder te brengen bij de NPO.