Bert van Leeuwen

Uit B&G Wiki
Bert van Leeuwen in 1991

NaamBert van Leeuwen
GeborenDen Haag, 21 maart 1960
Functies presentator, omroeper, producent
Bekend vanThat's the question, Ik weet het beter, Het familiediner
Periode actief1984 - heden
Werkt samen metAndries Knevel, Cees-Jan den Daas
TriviaTrivia
Externe infoBert op Twitter

Bert van Leeuwen in de media
Oeuvre Bert van Leeuwen

Zakenman, christen en presentator

Jeugd

Van Leeuwen wordt geboren in Den Haag en groeit op in een gelovig gezin. Zowel de lagere als de middelbare school doorloopt hij in Den Haag. Hierna gaat hij naar de pedagogische academie met als uiteindelijk doel onderwijzer te worden. Na een jaar ziet hij dit toch niet zitten; werken met kinderen lijkt hem heel leuk, maar de vooruitzichten op een baan in het onderwijs zijn in die tijd niet zo best en ook een toekomst jarenlang voor de klas staan spreekt hem niet aan. Daarom gaat hij verder met een avondstudie M.O. Nederlands, om in het middelbaar onderwijs terecht te komen. Vervolgens gaat Van Leeuwen studeren in Leiden en en studeert af als Neerlandicus. Ook zijn zakelijk talent is dan al duidelijk, tijdens zijn studie runt hij een schoonmaakbedrijf.


EO omroeper

Per toeval valt zijn oog op een advertentie van de EO waarin wordt gevraagd naar een nieuwe omroeper. Hij heeft geen ambitie om bij de televisie te gaan werken, maar voor de grap solliciteert Van Leeuwen op de advertentie. Tegen zijn verwachting in wordt hij uitgenodigd voor een screentest. Hier mag hij een tekst voor de camera presenteren en iemand interviewen. Er volgen gesprekken met verschillende managers. Van Leeuwen wordt geschikt bevonden en mag aan de slag als omroeper. Ondanks zijn aanvankelijke twijfels, besluit hij in het diepe te springen. In 1984 begint Van Leeuwen als omroeper voor de EO. Dit doet hij tot 1996. In de eerste vijf jaar heeft hij er nog zowel zijn studie als zijn eigen schoonmaakbedrijf naast. Na het afronden van zijn studie, verkoopt hij zijn bedrijf en gaat hij fulltime presenteren. De EO biedt hem veel kansen. Hij vindt omroepen enerzijds makkelijk, in feite hoeft hij slechts de camera in te kijken en een tekst op te zeggen. Maar zelfs het “simpele” omroepen moet hij in de vingers krijgen. Het is live, kort en spannend om te doen. Het duurt dan ook een tijdje voordat Van Leeuwen het gevoel heeft echt ontspannen te zijn. De teksten die hij tijdens het omroepen moet zeggen repeteert hij in de auto op weg naar Hilversum. Hierbij leert hij elk mogelijke variant uit zijn hoofd om goed voorbereid te zijn. Hij ziet het omroepen als basis van het televisievak: het is een nuttige manier om te leren presenteren en improviseren voor de camera.

Presentator

Naast het omroepen wordt hij al snel ingezet voor andere werkzaamheden bij de EO televisie. Zo mag hij onder meer ledenwerfspotjes verzorgen en gaat hij programma’s presenteren. Een collega van hem, Rob van der Spek wordt vanwege huwelijksproblemen door de EO op non-actief gesteld en wordt Van Leeuwen gevraagd om de presentatie van de quiz spelregelop zich te nemen. Hierna volgen andere programma’s waaronder That's the question, Ik weet het beter, Blackout, Stampwerk, Na de diagnose, Op uw gezondheid, Royalty quiz, De nationale bijbeltest, Marry me again en Het familiediner. Ook presenteert hij tussen 1993 en 2004 de EO jongerendag.


Veelzijdige presentator

De thema’s van de programma’s die Van Leeuwen presenteert lopen erg uiteen, van discussie- en medische programma’s tot Bert's yellow cab, waarin hij rijdend in een gele taxi kinderwensen uit laat komen. Hij heeft vooral veel plezier in de afwisseling van zijn programma’s. Zo is Het familiediner weer iets heel anders. Vanaf 2003 neemt Van Leeuwen de presentatie op zich en vindt het geweldig om te mogen doen, omdat hij hier naar eigen zeggen zijn ziel en zaligheid in kan storten.

Skyhigh

Sinds 1999 is Van Leeuwen mede-eigenaar van Skyhigh TV. Met drie collega’s van de EO, die wel in vaste dienst zijn, besluiten ze voor zichzelf te beginnen. Hij ziet Skyhigh TV als een dynamisch bedrijf waar veel goede en eigen ideeën zitten. Bovendien is het een bedrijf dat deze ideeën ook goed kan uitvoeren. Dat het soms conflicteert met de EO mentaliteit, blijkt bij het relletje dat ontstaat als Skyhigh een belang van 45% blijkt te hebben in het bedrijf 'No pictures please' dat onder andere de amateur porno-soap Passie in de Polder maakt. Bert is getrouwd en vader van vier kinderen. Hij is lid van de evangelische gemeente.