Bezoek aan Drakensteyn

Uit B&G Wiki
Periode1980
Beschikbaar in archief[1]
Genrepraatprogramma, Koninklijk huis
Decennia1980-1989
Lengte51'51"
Mediumtelevisie

Beschrijving

Interview met kroonprinses Beatrix en prins Claus, enkele dagen voor de inhuldiging. Ad Langebent heeft de eer dit kennismakingsinterview af te nemen op Kasteel Drakensteyn. Er wordt ingegaan op het koningschap, de voorbereiding erop en de invloed ervan op de kinderen. Maar ook hobby's, emancipatie en maatschappelijke ontwikkelingen worden aangeroerd.

Ten aanzien van de voorbereiding op het koningschap geeft de kroonprinses aan dat 'het geheim van Soestdijk' ook voor haar geldt. Hoe koningin Juliana haar taak vervuld heeft, wie ze ontmoette en wat ze besprak, dat is geheim. Beatrix heeft haar voorbereiding grotendeels in stilte gedaan. Het betekent dat ze als persoon weinig zichtbaar is geweest voor het Nederlandse volk.

Daarnaast gaat ze in op (steun voor) de monarchie en de macht van de koning, omgang met ministers, de ministeriële verantwoordelijkheid versus vrijheid van meningsuiting, het koningschap als opdracht en voorrecht, de kinderen, het geloof, de geringe tijd voor de kinderen als werkende vrouw.

Tussendoor zijn korte fragmenten te zien, o.a. Beatrix in haar atelier werkend aan een beeld, terwijl twee zoons ook aanwezig zijn en knutselen, een kort interview met de zoons in de tuin terwijl prins Friso aan het snoer van de microfoon zit en probeert er een knoop in te leggen.


Makers

Interviewer Ad Langebent