Bob Spaak

Uit B&G Wiki
Bob Spaak (1965)

NaamBob Spaak
Geboren, 1917
GestorvenNieuw-Loosdrecht, 11 juni 2011
Functiespresentator, verslaggever, eindredacteur
Bekend vanSport in Beeld, Studio Sport
Periode actief1951 t/m 1982
Werkt samen metKoen Verhoeff, Mart Smeets

Bob Spaak in de media
Oeuvre van Bob Spaak

Bob Spaak is de architect van het hedendaagse Studio Sport en wordt beschouwd als de leermeester van sportpresentator en anchorman Mart Smeets. In de jaren 60 en 70, de tijd van Ard en Keessie, is hij verslaggever en commentator bij Olympische Spelen in alle windstreken. Bob Spaak is echter vooral het gezicht van Sport in beeld op zondagavond, later Studio Sport.

Spaak begint zijn journalistieke loopbaan net na de Tweede Wereldoorlog bij de Rotterdamse krant Het Vrije Volk. Al in de experimentele fase van de Nederlandse televisie is Spaak bij de VARA te zien. Spaak interviewt op dinsdag 18 december 1951 schaatsers Willem van der Voort en Kees Broekman, over hun voorbereiding op de Olympische Winterspelen 1952 te Oslo. Ook verslaat hij dat jaar een 'wieler wedstrijd op home-trainers' om de VARA-televisie-prijs. In 1955 treedt hij officieel in dienst van de VARA, waar hij verschillende radio -en televisieprogramma’s gaat presenteren. Bij de VARA presenteert hij verder onder meer Zondag sportjournaal en het populaire radio sportprogramma Tussen start en finish.

In 1965 neemt hij plaats in de redactie van het nieuwe sportblad Voetbal International. Weer een jaar later treedt hij in dienst van de NTS. Hier wordt hij chef van de sportredactie. Hij krijgt de leiding over een klein team met onder andere Herman Kuiphof, Ad van Emmenes en Koen Verhoeff. Spaak wordt het boegbeeld van het TV-programma Sport in beeld en zorgt met zijn professionele benadering voor de enorme populariteit van het programma.

Ook blijft Spaak zelf commentator bij diverse sporten, waaronder schaatsen, voetbal en atletiek. Zijn enthousiasme en betrokkenheid zorgen voor vele onuitwisbare herinneringen bij de sportliefhebber. Legendarisch is zijn commentaar tijdens de wedstrijd Feyenoord – Real Madrid in 1965. De wedstrijd loopt na een charge op Coen Moulijn, Feyenoord’s beroemde linksbuiten, volledig uit de hand. Een opstootje op het veld ontlokt bij Spaak de uitroep: “Coen, Coen, beheers je alsjeblieft! Jongens, dit kan toch niet. Wat een afschuwelijke vertoning.”

In 1966 doet Spaak verslag van de Europese Kampioenschappen schaatsen in Deventer. Tijdens de rechtstreekse uitzendingen van dit toernooi wordt voor het eerst gebruik gemaakt van herhalingen. Schaatser Kees Verkerk komt ten val op de tien kilometer en anderhalve minuut later ziet de regie kans de val te herhalen. Spaak roept, nietsvermoedend, ontzet uit: "Keessie m’n jongen, val je nu alweer!"

Gedurende zijn carrière schrijft Spaak diverse boeken met altijd sport als onderwerp. Zo schrijft hij in 1958 Sport voor Sport waarin diverse sporten worden belicht en in 1964 Goden in het stadion over de Olympische Spelen in de oudheid. Behept met een groot gevoel voor humor, is hij een leermeester voor vele medewerkers van Studio Sport, zoals Mart Smeets. Spaak gaat in 1982 met pensioen.

Gevraagd naar zijn nog steeds aanwezige liefde voor de sport, antwoordt hij in 1995: “Ik hield echt van sport maar mijn benadering was gewoon anders dan die van collega’s. De echt leuke dingen zijn je ook na vijfentwintig jaar pensioen bijgebleven. De Olympische Spelen in Mexico en Japan waren geweldig. En in de tijd van Ard en Keessie hoorde je via de retourlijn dat de straten in Nederland waren uitgestorven. Iedereen zat naar het schaatsen in Noorwegen te kijken met commentaar van ons. Dat doet je echt wat.”

Publicaties

Sport voor sport (1958)

Goden in het stadion (1964),