Breakfast club

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Breakfast Club)
Periode1992-1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genremuziekprogramma, amusement
Decennia1990-1999
MediumradioBeschrijving

Radio-ochtendprogramma dat het duo Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen vijf jaar lang presenteert. Met het bekende spelletje 'zeg eens ehh', waarbij kandidaten geen ja, geen nee en geen ehh mogen zeggen. Het programma is een groot succes. Als enige KRO-programma belandt het in de Top-15 van best beluisterde Radio 3-programma's. Ondanks het vroege tijdstip zijn er dagelijks zo'n 450.000 luisteraars.

Meermalen weet het programma de krant te halen door spraakmakende of afwijkende acties. Internationaal zet het zichzelf in 1993 op de kaart met de briefkaartenactie Ik ben woedend tegen vreemdelingenhaat in Duitsland na de aanslag op een Turks gezin in het Duitse Solingen. Ook spraakmakend is de uitzending waarbij in de studio een schot klinkt en een ambulance hoorbaar is. Het klinkt levensecht maar blijkt de eerste aflevering te zijn van het hoorspel Het moordspel. Het engagement van de makers blijkt uit de Afrika-week in 1994, als een week lang uitzendingen worden gemaakt vanuit Senegal met als beoogd doel om een ander beeld van Afrika te schetsen.

Eind december 1997 wordt het stopgezet wegens afnemende luistercijfers. Bovendien vindt de KRO dat de duopresentatie zo close is geworden, dat de luisteraar zich buiten gesloten voelt. Een bepaalde groep luisteraars vindt het programma niet bij Radio 3 passen. Zij vinden het te oubollig en zeikerig voor een moderne popzender. Maar volgens Kooijmans en Van Bruggen is dit onzin, volgens hen blijft de KRO nieuwe ideeën afhouden. "Als je maar vaak genoeg met je hoofd tegen de muur knalt, word je murw, aldus Van Bruggen.

Makers

Presentatie Peter van Bruggen, Jeanne Kooijmans