Jeanne Kooijmans

Uit B&G Wiki
Jeanne Kooijmans

NaamJeanne Kooijmans
GeborenBeuningen, 29 december 1963
Functiespresentator, redacteur, radiomaker
Bekend vanDriespoor, Wakkere Wereld, Breakfast Club, Café Kooijmans, Voor 1 nacht, Ook dat nog!
Periode actief1987-heden
TriviaZe is in de jaren tachtig actief geweest als deejay onder de naam JoJo

Jeanne Kooijmans in de media
Oeuvre van Jeanne Kooijmans

Jeanne Kooijmans is een deejay, presentator en interviewer die vooral bekend is door haar radiowerk. Televisiekijkers kennen haar van Ontbijt tv en Ook dat nog!


Het begin

Als Anne van Egmond stopt op Radio 3, vraagt de KRO Jeanne Kooijmans, een deejay bij een Nijmeegse piratenzender, om haar te vervangen. Ze is bij haar aantreden in 1987 een van de weinig vrouwelijke deejays. Ze maakt het ochtendprogramma Wakkere wereld. Ze wordt opgemerkt door de NOS en als Frits Spits in 1988 stopt met De avondspits krijgt zij de eer op dat tijdstip, zes dagen per week, een nieuw programma neer te zetten. Het krijgt de titel Driespoor en zal slechts twee jaar blijven bestaan. Daarna is weer als vanouds De avondspits te beluisteren.

Spraakmakende radio

Met Peter van Bruggen maakt Kooijmans het radioprogramma, en later ook televisieprogramma, Breakfast club. Het is een dagelijks programma en geliefd bij de luisteraar. Meermalen weet het programma de krant te halen door spraakmakende of afwijkende acties. Internationaal zet het zichzelf op de kaart met de briefkaartenactie Ik ben woedend tegen vreemdelingenhaat in Duitsland na de aanslag op een Turks gezin in het Duitse Solingen. Ook spraakmakend is de uitzending waarbij in de studio een schot klinkt en een ambulance hoorbaar is. Het klinkt levensecht maar blijkt de eerste aflevering te zijn van het hoorspel Het moordspel. Het engagement van de makers blijkt uit de Afrika-week in 1994, als een week lang uitzendingen worden gemaakt vanuit Senegal met als beoogd doel om een ander beeld van Afrika te schetsen.

Raad voor de journalistiek

In 1994 meldt Kooijmans zich telefonisch als lid van de SGP en wordt door SGP-lid H.F. Massink geweigerd. Ze interviewt hem over deze weigering en zendt dit interview uit zonder zichzelf als journalist bekend te maken en zonder dhr. Massink vooraf of achteraf in te lichten over het uitzenden van het telefoongesprek. Massink dient een klacht in tegen de Breakfast club bij de Raad voor de Journalistiek en die stelt hem in het gelijk.

Latere carrière

Eind jaren 90 verlaat Kooijmans Radio 3. Op Radio 2 gaat ze het Theater van het sentiment en Adres onbekend presenteren. In 2001 wordt zij de opvolger van Dieuwertje Blok bij Ontbijt TV. Daar komt later ook het satirische consumentenprogramma Ook dat nog bij. Bovendien is haar stem te horen als commentaarstem bij documentaires en reportages. Ze blijft evenwel ook radio maken, zoals Café Kooijmans en het nachtprogramma Voor 1 nacht. In 2010 verrast ze vriend en vijand als ze voor de rechtse omroep WNL gaat werken. De cirkel lijkt al rond als zij voor deze omroep het programma Avondspits mag presenteren, hetgeen overigens in niets lijkt op het programma van Frits Spits, en is helemaal rond als ze in 2014 terugkeert naar de KRO en het Theater van het sentiment opnieuw oppakt.

Onderscheidingen

In 2008 kreeg Jeanne de Radiobitches Oeuvre Award uitgereikt, de prijs voor een radiovrouw die veel heeft betekend voor het radiolandschap.