Conny Mus

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamConny Mus
GeborenAmsterdam, 21 oktober 1950
GestorvenUtrecht, 20 augustus 2010
FunctiesJournalist, verslaggever
Bekend vanRTL Nieuws, Tijdsein
Periode actief1984 - 2010
Externe infoofficiële site

Conny Mus in de media
Oeuvre van Conny Mus

Midden-Oosten-correspondent Conny Mus is geboren en getogen in Amsterdam. Op school is hij lastig en hij stopt er al snel mee. Zijn vader vindt dat hij maar moet gaan werken. Mus krijgt een baan in de import en export. Daar krijgt hij de kans om te gaan reizen. Hij haalt salamiworsten en goulash uit Roemenië om die vervolgens in Nederland te verkopen.

In 1981 gaat Mus naar Israël om daar kamerplanten uit Nederland te importeren. Dit blijkt geen succes, maar in dat land rolt hij wel de journalistiek in. Hij helpt Nederlanders die in Israël programma’s maken en gaat al snel zelf aan de slag als producer en verslaggever, onder andere voor Tijdsein. Wanneer de nieuwe zender RTL-Véronique begint in 1989 wordt Mus gevraagd als buitenlandcorrespondent. Hij heeft gelijk een grote klus: in Roemenië verslaat hij de revolutie die op dat moment plaatsvindt. Het meeste werk verricht hij echter vanuit Israël en de rest van het Midden-Oosten. De reportages van Mus kenmerken zich door een hoog human-interest-gehalte. Ondanks het gevaar van het werk en heimwee naar Amsterdam, vindt hij zijn beroep fantastisch.

Mus zorgt voor beroering wanneer hij in een interview zegt dat joodse journalisten, zoals NOS-concurrent Eddo Rosenthal, in Israël niet objectief kunnen zijn. Mus tracht dat zelf wel te zijn, maar maakt er geen geheim van soms zelf ook emotioneel betrokken te raken bij het conflict.

Naast het correspondentschap is Mus ook zes jaar lang voorzitter van de Foreign Press Association in Israël.