Cor Straatmeyer

Uit B&G Wiki
Cor Straatmeyer (1981)

NaamCor Straatmeyer
Geboren, 1945
Functies omroepbestuurder
Bekend van
Periode actiefvanaf 1977
Werkt samen met Afdeling Dekorontwerp
GalleryGallery


Straatmeyer is opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School en de Rietveld Academie.

Cor Straatmeyer is vanaf 1977 chef van de afdeling Dekorontwerp, hij neemt die functie over van Freek Biesiot die met veel plezier weer 'degradeert' naar decorontwerper. Straatmeyer geeft leiding aan een groep van 28 ontwerpers in vaste dienst en nog eens ongeveer 20 free-lancers. Hij is zeer betrokken bij zijn staf en maakt er een gewoonte van om bijvoorbeeld de decorontwerper even te bellen na een uitzending. Zo weet hij precies wat er allemaal speelt tussen regisseurs en ontwerpers en kent hij zijn mensen goed.

Aan de andere kant noemt hij zichzelf ook een wandelend planbord. Het plannen van de decors is zo'n complexe zaak dat hij in 1981 zelfs figureert in een advertentie van het Modulex Panbord ("Ik denk dat dit planbord -op onze afdeling- een waanzinnig hoge kijkdichtheid geniet...").

Het plannen doet hij overigens niet alleen, daarvoor is een adviescommissie (de Programma Verdeel Commissie) die bestaat uit vijf, door de afdeling gekozen ontwerpers en een voorzitter. Naast het adviseren bij het plannen en verdelen van de opdrachten is de commissie ook belast met een jaarlijkse beoordelingsronde, waar het werk van alle ontwerpers van de afdeling onder de loep genomen wordt. Een ander democratisch ingebracht controlemiddel is het objectief Waarderingsoverzicht, een soort rapport waaraan iedereen op dezelfde wijze getoetst wordt.

Verder gaat Straatmeyer regelmatig kijken in de decorhal, studio's en op locatie naar de uitvoering van decors. Samen met de Grafische afdeling deelt Dekorontwerp een experimenteer ruimte. Daar staan kleuren en zwart-wit camera's en een tructafel ter beschikking tot de ontwerpers. In de studio's is immers geen tijd en mogelijkheid om vrijuit de experimenteren.