Den Helder

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrekorte film
Decennia2000-2009
Lengte37'03"
Mediumtelevisie
Externe infoDen Helder


Beschrijving

De productie Den Helder uit de serie One night stand gaat over het leven van twee broers. De ene broer, Emiel, komt vrij uit de gevangenis. Dit is dus de eerste dag in vrijheid voor deze jongen. Voor zijn broer Maarten is deze dag juist de laatste die hij in de komende zes maanden in Nederland doorbrengt. Hij vertrekt namelijk de volgende dag naar Libanon voor een missie bij de marine. Deze ene dag brengen de jongens samen door in hun geboortestad Den Helder. De ouders van deze jongens willen graag dat de familie deze dag samen doorbrengt, maar Maarten wil naar een vriend van hem, David, omdat hij al een afspraak met hem heeft. Deze vriend blijkt meer dan een vriend te zijn. Het wordt al snel duidelijk dat Maarten homoseksueel is. Dit versterkt de band met zijn broer niet. Deze heeft het al snel over flikkers en homo’s. De broer van Maarten, Emiel, is niet heel subtiel. Hij heeft een opvliegend karakter en is in de gevangenis terecht gekomen vanwege een vechtpartij. Hij blijkt een kind te hebben, bij een vrouw die nu een nieuwe vriend heeft. Wanneer Maarten de hele dag met David op stap is op wie hij verliefd is en een vriendin die meer wilt van Maarten, belanden ze s’avonds met zijn drieën in een bar. Op het toilet vraagt David aan Maarten waarom hij niks met het meisje begint. Als reactie hierop zoent Maarten David. Wanneer er een man binnen komt en hun betrapt, begint deze man op Maarten in te slaan. Dan komt Emiel binnen en slaat de man neer. Deze man blijkt de vriend te zijn van de moeder van Emiel’s kind. Emiel en Maarten lopen samen naar buiten en lopen samen totdat een politieauto Emiel ophaalt. Emiel geeft het geboortekaartje van zijn kind aan Maarten en loopt naar de politieauto.

Joris van Nies, de maker van deze korte film, heeft de focus op de karakters gelegd. Dit doet hij door de kijker niet af te leiden van de relaties tussen de karakters met extreme geluidseffecten of camerabewegingen. Des te meer we leren over de karakters, des te sneller het verhaal gaat en hoe groter de spanning wordt. Doordat deze korte film niet meer dan een enkele dag in beslag neemt, helpt het licht ook mee aan de spanning. De spanning neemt namelijk toe naarmate de dag vordert en het donkerder wordt. Het is een hele natuurlijke vorm van belichting.

Makers

Productie George van Breemen, Karlijn Landman, Anton Smit (IDTV Film), Hanneke Niens (IDTV Film)

Uitvoerend producent José van Doorn

Productieleiding Maudy van Bree

Redactie Marieke Mols

Eindredactie Marina Blok, Robert Kievit, Joost de Wolf

Regie Jorien van Nes

Scenario Maartje Pompe van Meerdervoort

Camera Jeroen de Bruin

VARA, NPS, VPRO, IDTV

Cast

Maarten - Robert de Hoog

Emiel - Ward Weemhoff

David - Teun Kuilboer

Dimitri - Guido Pollemans

Jongen snackbar - Damien Hope

Moeder - Ellis van Maarseveen

Vader - Luc Theeboom

Achtergrondinformatie

Deze korte televisie film heeft op het 28ste Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf gewonnen. Vanwege de manier waarin deze film grote en diepe gevoelens overbrengt via de televisie, wint deze film de prijs voor “Beste televisiefilm”. De jury zegt dat ze de vertolking van de karakters en de efficiënte regie voor een pakkend verhaal zorgt en daarom deze prijs verdient.