Er was eens...

Uit B&G Wiki
Periode1979 - 1995
Beschikbaar in archiefniet beschikbaar
GenreAnimatie,
Educatief,
Sciencefiction,
Kinderprogramma
Decennia1970-1979,
1980-1989,
1990-1999
MediumTelevisie
Externe infokindertv.net,
procidis.com


Beschrijving

Er was eens...(Il était une fois...) is een verzameling van 6 educatieve tekenfilmseries geproduceerd in Frankrijk tussen 1978 - 1996 door de regisseur Albert Barillé. Er bestaan naast de eerste 4 series met Nederlandse stemmen, ook 2 die nooit in het Nederlands zijn vertaalt; les Découvreurs (de uitvinders) en les Explorateurs (de ontdekkers) - beide van deze series zijn wel in het Engels vertaalt. Er was eens... maakt telkens gebruikt van dezelfde karakters in al haar series - zoals de maestro, Pieter(tje), de dikke en naarling die allemaal een andere aspect van de menselijke natuur uitbeelden. De eerste en de laatste series gaan over de menselijke geschiedenis, de twee middelste hebben een sciencefictionachtige thema.

Er was eens… De mens

De eerste serie wordt voor het eerst door de KRO uitgezonden tussen 1979 - 1981. De serie beschrijft de evolutie van de mens en de menselijke cultuur vanaf de eerste mensachtige tot de laat-moderne tijd. Animatie word soms afgewisseld door filmbeelden. Het introductie thema van De mens is de "Toccata en Fuga in D Kleine Terts" van Johann Sebastian Bach.

Er was eens… Het heelal

Deze serie is uitgezonden door de KRO tussen 1982 - 1983, en door het Kindernet tussen 1991 - 1995. In tegenstelling tot het vorige seizoen is deze minder educatief, maar heeft wel een morele ondertoon. De serie speelt zich af in de verre toekomst en is een sciencefiction verhaal. Dezelfde karakters uit de eerste serie komen ook voor in deze serie.

Er was eens… Het leven

Voor het eerst door de KRO uitgezonden in 1989. De karakters uit de eerste twee series nemen de vorm aan van o.a. rode en witte bloedlichaamtjes die de virussen, bacteriën, parasieten en andere indringers van het menselijk lichaam bestrijden.

Er was eens... Amerika

Deze serie is in 1992 uitgezonden door de BRT. In deze reeks wordt de geschiedenis van het Noord en Zuid Amerikaanse continent vanaf haar eerste menselijke inwoners, tot het begin van de 20ste eeuw besproken.

Stemmen

Trudy Libosan

Ger Smit

Peter Piekos

Jan Anne Drenth

Makers

Regisseur, scenarist, producent Albert Barillé

Ontwerp personages Jean Barbaud

Ontwerp decors Bernard Fiévé, François Fiévé

KRO.