Ferry Mingelen

Uit B&G Wiki
Ferry Mingelen (1987)

NaamFerdinand Charles Mingelen
GeborenDen Haag, 12 december 1947
Functies journalist, presentator, eindredacteur
Bekend vanDen Haag Vandaag, NOVA
Periode actief1984 - heden
Werkt samen metTon Elias, Cees Gravendaal, Bram Schilham, Cees Sorgdrager
GalleryGallery

Ferry Mingelen in de media
Oeuvre van Ferry Mingelen

In 1969 begint Ferry Mingelen als jongmaatje op de Haagse redactie van het Vrije Volk. Zijn voorkeur gaat uit naar de politiek, al had het nog een lokaal karakter: “Ik bezocht gemeenteraadsvergaderingen. De totstandkoming van politieke besluitvorming fascineerde me toen al”. Als de Haagse redactie van het Vrije Volk wordt opgedoekt kan Mingelen bij de parlementaire redactie van Trouw. In 1981 maakt Mingelen de overstap naar de Gemeenschappelijke Pers Dienst (GPD), waar hij tot 1984 correspondent in Brussel is.

In 1984 maakt hij de overstap naar de NOS rubriek Den Haag vandaag, hij wordt eindredacteur. Enige tijd na zijn aantreden, in november 1986, blijkt dat de redacteuren Cees Gravendaal, Ton Elias en Cees Sorgdrager het niet eens zijn met Mingelens opvattingen over de rubriek. Volgens hen zou met name de verslaggeving te oppervlakkig zijn. Ook twijfelen ze aan Mingelens leidinggevende capaciteiten. Het drietal zegt het vertrouwen in hem op. Mingelen daarentegen heeft problemen met de linkse signatuur van Den Haag vandaag, die objectiviteit in de weg staat. Hij vraagt de NOS-leiding om in te grijpen, waarna Ton Elias opstapt. Gravendaal en Sorgdrager volgen het voorbeeld van Elias.

Mingelen wordt het boegbeeld van een programma, dat zonder veel tamtam gemiddeld een half miljoen kijkers trekt. Vriend en vijand beschouwen hem als een vakman. Hij straalt autoriteit en vertrouwen uit en weet in korte tijd de politiek te ontrafelen. Zijn ondervraging is scherp en op de inhoud gericht. Mingelen zelf vindt de analyse ook zijn sterke kant. Mingelen ziet in I.F. Stone een voorbeeld, omdat de Amerikaanse journalist steeds heel goed geïnformeerd was. Hij luncht niet met politici en komt niet op hun feestjes. Mingelen: “Als je te veel privé-omstandigheden van ze weet, kan het heel lastig worden om ze stevig aan de tand te voelen”.

Over de wijze van verslaggeving van Den Haag vandaag is het laatste woord nog niet gezegd. Mingelen: “Het is een onoplosbaar dilemma: hoe kun je iets kritisch volgen zonder tegelijkertijd de indruk te wekken dat het maar een zooitje is, daar in Den Haag. Veel mensen vinden mijn toon cynisch. Maar wat ik doe is vooral voorkomen, dat het saai en loodzwaar wordt”.

Mingelen wordt geprezen omdat hij zijn gasten doorgaans rustig laat uitspreken. “Als je goede vragen stelt, komt de geïnterviewde vanzelf ‘to the point”.

In 2012 ontvangt hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Mingelen ontvangt deze onderscheiding voor zijn gehele carrière en niet zoals gebruikelijk voor een bijzondere journalistieke prestatie in het afgelopen jaar.

Op 4 december 2013 is Mingelen in Nieuwsuur voor het laatst bij de NOS te zien als politieke deskundige. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar laat weten dat hij nog rondkijkt naar andere mogelijke werkzaamheden binnen de media.