Freek Simon

Uit B&G Wiki
Freek Simon in 1987

NaamFreek Simon
GeborenNederlands-Indië, 1943
GestorvenHilversum, 22 februari 2002
Functiespresentator, redacteur, Schrijver
Bekend vanTROS Aktua, Kieskeurig, TROS nieuwsshow, TROS Spreekuur
Periode actief1968 - 2001
Werkt samen metChris Galjaard, Juul Geleick, Dick Klees

Freek Simon in de media
Oeuvre Freek Simon

Freek Simon is geboren in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft zijn vader nooit gekend omdat die voor zijn geboorte wordt opgepakt door de Japanse bezetters. Bij de beruchte Birmaspoorweg, waaraan hij moet meewerken, laat hij het leven. Vlak na de oorlog overlijdt ook zijn moeder. Freek verhuist in 1949 naar Nederland en groeit op bij zijn grootmoeder. Hij gaat naar het Christelijk Lyceum (gymnasium) te Haarlem en daarna naar de Rietveld Academie voor een studie fotografie.

Na zijn studie werkt Freek Simon als freelance-fotograaf maar kan daar de kost niet mee verdienen. "Voor de grap" solliciteert hij op een vacature van Veronica en wordt hij tot zijn verrassing, na een stemtest afgenomen door Tineke de Nooij, aangenomen. De populaire diskjockey van Radio Veronica Joost den Draaijer (Willem van Kooten) vraagt Freek in 1968 om bij hem aan boord van de MV Norderney nieuwslezer te worden. Vijf jaar houdt hij het er vol tussen de vaste bemanning en maakt hij vele filmpjes en foto's vanaf en op het schip.

Ondanks zijn gevoeligheid voor zeeziekte houdt hij de humor erin. In 1973 besluit hij het zendschip voor gezien te houden om aan de wal verder te gaan werken. Hij gaat voor het ANP werken en zijn stem komt spoedig terug op de radio via de nieuwsbulletins op Hilversum 1, 2, en 3.

In 1976 treedt Freek Simon in dienst bij de TROS, waar hij gaat werken op de bureauredactie van TROS Aktua. Ondanks zijn werk bij de TROS is Freek, die een goede radiostem heeft, incidenteel nog als invaller te beluisteren bij het ANP.

Eind jaren zeventig wordt hij één van de drijvende krachten achter het later zeer succesvolle consumentenprogramma Kieskeurig dat zowel een radio- als televisieversie kent. Ook gaat hij de TROS nieuwsshow presenteren en wordt hij eindredacteur van de TROS klantenservice.

Freek Simon is ook actief voor Hallo, met de TROS, Wegwezen, Op uw gezondheid en TROS perspectief. Van 1996 tot en met 1999 is hij de presentator van het programma spreekuur op Nederland 2 en is hij ook betrokken bij de productie van diverse Teleac-series.

Zelf vindt hij vooral zijn draai in het wekelijkse radioprogramma Perspectief waarvoor hij vanaf 1990 jarenlang mensen interviewt die zich op één of andere manier met New Age-achtige zaken bezig houden zoals astrologie, yoga, meditatie, healing etc. Hij is filosofisch aangelegd en probeert al van jongs af aan de zin van het leven te duiden. Over zijn ervaringen met zijn gasten schrijft hij in 1995 het boek Mensen in perspectief.

Rond zijn 40ste krijgt Freek Simon darmkanker waarvan hij na een moeizame behandeling wordt genezen. In 2001 komt de kanker weer terug, waaraan hij in februari 2002 op 59-jarige leeftijd overlijdt. Hij heeft één dochter: Sophie, bij zijn eerste vrouw.