Frits Boersma

Uit B&G Wiki
Frits Boersma bij opname “Als vriend en vijand”

Frits Boersma studeert geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Al tijdens zijn middelbare schooltijd begint hij met het maken van films. Als student regisseert hij in 1959 de speelfilm Als vriend en vijand met leden van de jaarclub “Bismillah” van het Leidsche Studenten Corps (later LSC Minerva). Naar aanleiding van het succes van deze thriller over de Tweede Wereldoorlog wordt Frits Boersma als cameraman betrokken bij de productie van Eén hagedis teveel, het speelfilmdebuut van Paul Verhoeven, gemaakt ter gelegenheid van het lustrum van de Universiteit Leiden in 1960. In beide films speelt Hans Schneider de hoofdrol.

Hun succesvolle samenwerking aan “Eén hagedis teveel” leidt ertoe dat Paul Verhoeven, samen met Frits Boersma als cameraman en Jan van Mastrigt als scenarioschrijver, nog twee korte films regisseert: Niets bijzonders (1961) en De lifters (1962). In beide gevallen speelt Jan van Mastrigt de hoofdrol. Voor de productie van hun studentenfilms richten Verhoeven, Boersma en Van Mastrigt de Nederlandse Studenten Filmindustrie NSF op. Na deze positieve ervaring besluit Paul Verhoeven verder te gaan in het filmvak en vraagt hij subsidie aan bij het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen om zijn eerste film op bioscoopformaat te kunnen vervaardigen. Dit wordt de film Feest! (1963), waarvan Jan van Mastrigt (overleden in 1964) het scenario schrijft en Frits Boersma de productie verzorgt.

Zelf regisseerde Frits Boersma nog samen met jaarclub “Bismillah” de speelfilm Raven zijn zwart (1961), met Hans Schneider andermaal in de hoofdrol en Paul Verhoeven als adviseur, en de documentaire Impressies van de Johanna Westermanschool (1965). Als docent aan het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum te Den Haag maakte Boersma nog jarenlang films met scholieren. Van al deze producties zijn kopieën in het archief van EYE Film Instituut Nederland te vinden, alsmede veel archivalia zoals draaiboeken en recensies.

Over de bijdrage van Frits Boersma aan de eerste films van Paul Verhoeven is uitvoerig geschreven door Rob van Scheers in “Paul Verhoeven: de geautoriseerde biografie”. Frits Boersma maakte uitgebreide fotoreportages over zijn samenwerking met Paul Verhoeven. De betrokken fotoboeken zijn speciaal op hoge resolutie gedigitaliseerd bij gelegenheid van de productie van de DVD “De vroege films van Paul Verhoeven” (2006), samengesteld door Nico Crama.

In tegenstelling tot Paul Verhoeven is Frits Boersma niet doorgegaan in het filmvak. Hij is als docent en manager in het onderwijs gaan werken en publiceerde als historicus een groot aantal artikelen en boeken. Hij woont en werkt in Den Haag.