Frits van Turenhout

Uit B&G Wiki
Frits van Turenhout, 1969

NaamFrits van Turenhout
GeborenAmsterdam, 14 juni 1913
GestorvenBlaricum, 3 oktober 2004
Functiespresentator, zanger
Bekend vanvoorlezen voetbal- en toto-uitslagen op radio en tv
Periode actief1932 - 1978
Werkt samen metRob van der Gaast, Jaap Hofman, Kees Buurman
Triviabijnamen 'Mister null-null', 'Toto-Frits'


Frits van Turenhout leest een leven lang op zondagmiddag de voetbal- en toto-uitslagen voor, eerst alleen op de radio en later ook op de televisie. Zijn warme, markante stemgeluid en zijn beschaafde voorkomen maken hem uitermate geschikt voor zowel radio als tv. Zijn media-optredens verschaffen hem landelijke bekendheid.

KRO

Heeft het grootste deel van zijn werkzame leven gewerkt voor de KRO. Hij wordt in 1932 in dienst genomen op de abonnementenadministratie en via het kinderuurtje van de KRO wordt hij na de Tweede Wereldoorlog huishoudelijkstudiochef. Onder het pseudoniem Fred Starewood is hij actief als zanger voor radio-orkesten van de KRO en als zanger-conferencier. Zijn grootste succes heeft hij met het lied "Zij had een wipneus en een kersenmond". In 1951 besluit hij zich volledig toe te leggen op zijn baan als studiochef. Hoewel hij meestal op de achtergrond blijft, werkt hij incidenteel ook mee aan radio- en tv-programma's. Zo reikt hij elke vrijdag in het radioprogramma Van twaalf tot twee de door hem ingestelde poedel- en pechprijzen uit.

Nul-nul

Van Turenhout begint in 1957 met het voorlezen van de voetbaluitslagen en de kruisjes van de toto op de zondagmiddagse KRO radio. Vanaf 1969 doet hij dat ook voor NOS Langs de Lijn. Klokslag half vijf, een kwartier na het eindigen van de wedstrijden in de Eredivisie komt Van Turenhout in de ether. Radioland Nederland zwijgt en zet de volumeknop harder. Hij krijgt er landelijke bekendheid mee. Niemand kan de 'brilstand' zo mooi gearticuleerd voorlezen als hij: "Null null". Zit er in de uitslagen van dat weekeinde geen 0-0, dan is dat voor de luisteraars een teleurstelling.

Tot zijn zestigste keept hij in het voetbalteam van de OSO (Omroep Sport en Ontspanningsvereniging). In 1977 stopt hij met zijn televisiewerk en gaat een jaar later definitief met pensioen.