Ger van Essen

Uit B&G Wiki
Van Essen in 1962

NaamGer van Essen
GeborenNijkerk, 21 mei 1928
Functies grafisch ontwerper, omroepbestuurder
Bekend vanchef van de NOS afdeling Grafisch Ontwerp
Periode actief1957-1988
Werkt samen metafdeling Grafisch ontwerp, Peter Zwart


Ger van Essen komt in 1957 in dienst bij de NTS afdeling Ontwerp onder leiding van Peter Zwart, hij is op dat moment de 57e werknemer in dienst bij de NTS. Samen met Jan van der Does en Hans Moolenaar neemt hij de grafische taken uit handen van de decorontwerpers. De grafisch ontwerpers kaligraferen en illustreren met de hand titelrollen en tussentitels en ze maken live-animaties, trucages en animaties op film. In 1959 maakt Van der Does gelijdelijk een overstap naar decorontwerp. Van Essen neemt zijn taak als chef van de onderafdeling Grafisch Ontwerp over.

Van Essen achter de hotpress in 1957

De afdeling groeit met de komst van het tweede net uit tot zo'n de 25 ontwerpers. Van Essen verdeelt de binnenkomende opdrachten onder zijn ontwerpers. Een lastige klus: de ene week is het rustig, er hoeven maar een paar ondertitels gemaakt te worden, maar er kunnen ook speodopdrachten tussendoor komen, dan moeten er binnen een dag twintig illustraties gemaakt worden. Naast het programmamateriaal verzorgt de afdeling ook het grafisch materiaal voor het Journaal en de actualiteitenrubrieken van de omroepverenigingen zoals landkaarten en grafieken. Vanzelfsprekend moet dit binnen korte tijd klaar zijn voor uitzending.

Van Essen pleit bij de leiding van de Dienst Programma Faciliteiten (DPF) met succes voor nieuwe fotografische zetmethodes en een zeefdrukkerij. De ontwerpers krijgen, in vergelijking met andere werknemers van de DPF, veel vrijheid als het gaat om de indeling van hun tijd. Zodoende krijgen ze de kans relaties op te bouwen met programmamakers, zich qua stijl en kwaliteit te onderscheiden, om te experimenteren en excelleren. Ondanks de grote verschillen tussen ontwerpers onderling, operen ze als een geheel. Iedereen kan voor elkaar inspringen als dat nodig is. Deze aanpak wordt beloond als de Afdeling Grafisch Ontwerp in 1971 de Frans Duwaerprijs krijgt.

Van Essen neemt de Frans Duwaerprijs in ontvangst namens de Afdeling Grafisch Ontwerp

In 1974 zeventig demoveert Van Essen op eigen verzoek weer tot 'gewoon' ontwerper. Het leiding geven is hem door gezondheidklachten, de ingrijpende reorganisaties en groeiende weerstand van de ontwerpers tegen die reorganisaties, te zwaar geworden. Jan Janiczak neemt zijn functie over. Daarna werkt hij nog ruim tien jaar als ontwerper, onder meer voor wetenschapsprogramma Horizon. Vooruitlopend op de privatisering van de facilitaire tak van de NOS kan Van Essen eind jaren tachtig vervroegd met pensioen.