God bestaat niet

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePraatprogramma
Decennia2000-2009
Lengte24'
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële siteBeschrijving

In deze zesdelige praatprogramma stellen de makers de onwaarschijnlijkheid van het geloof centraal. Paul Jan van de Wint praat in iedere aflevering met één deskundige over religie en wat het met de mens en de natuur van de mens doet. Hieruit wordt duidelijk wat de voor- en nadelen van religie zijn, wat het evolutionair nut ervan is en waarom mensen in God geloven. Ook wordt duidelijk hoe de deskundigen over het functioneren van religie in de maatschappij denken. Naast de gesprekken zijn er ook korte filmpjes, de zogenoemde 'bumperfilmpjes'. Hierin wordt de mening van de makers over het gespreksonderwerp te kennen gegeven.

In de afleveringen komen in volgorde en om de beurt hersenonderzoeker Dick Swaab, psychiater Andries van Dantzig, rechtspsycholoog Hans Crombag, traumatoloog en psychiater Carla Rus, astrofysicus Vincent Icke en filosoof en psycholoog Jaap van Heerden aan het woord. Paul Jan de Wint voert de interviews uit en Rob Muntz presenteert meningen over de onderwerpen.

Makers

Regie Paul Jan van de Wint en Rob Muntz

Omroep RVU

Eindredactie RVU Henk Baard

Productie Exploitatie TV i.o.v. RVU educatieve omroep

Achtergrondinformatie

Uitgezonden van 3 juni t/m 7 augustus 2005 om 15.20 uur op Nederland 3

Na de eerste paar afleveringen heeft de Bond tegen het vloeken een aanklacht ingediend. Met het argument dat de 'bumperfilmpjes' blasfemisch zouden zijn hebben zij geprobeerd verdere uitzendingen tegen te gaan. Door de kritiek die het programma op religie in het algemeen levert en door deze aanklacht is het programma in ophef gekomen. Desalniettemin heeft het OM geoordeeld dat in het programma geen strafbaar feit wordt gepleegd. Om deze rede is de zaak niet herzien.

Opvallend aan dit programma is dat het zich niet over één religie maar over het geloof in het algemeen uitspreekt. Het betrekt hierbij wel onderwerpen die alles met de Nederlandse samenleving te maken hebben. Hierin onderscheidt het zich van andere praatprogramma's. De meeste andere praatprogramma's stellen vaak één religie centraal.