Gort en watergruwel

Uit B&G Wiki
Periode1978-1981
Beschikbaar in archief
GenreMuziekprogramma Jongerenprogramma
Decennia1978-1981
MediumRadio
Externe infoweb: bromenruis.wordpress.com


Beschrijving

Progressief jongerenprogramma *) waarin de meeste onderwerpen in de vorm van een hoorspel of een gedramatiseerde documentaire worden gegoten. Vaste onderdelen zijn De Brom en Ruis Show, **), Button, Simon Steekpenning en de firma Denktank en The Snacks. Op een humoristische wijze worden onderwerpen als de mogelijkheden van het telefoneren, een step voor volwassenen, homofilie, en de tweede generatie gastarbeiders de revue gepasseerd net als de terreur van jongeren in de steden en seksboeken behandeld. De muziek die gedraaid wordt, is new wave.

Denktank gaat over een gigantisch bedrijf met een 23 verdiepingen tellend gebouw in Arendswoude waar de meest waanzinnige dingen besloten worden. Je kunt er bijvoorbeeld een revolutie bestellen. In opzet is de serie een kritische benadering van het verschijnsel multinational. In plaats van met een wijzend vingertje is gekozen voor een hoorspelvorm. Eindredacteur Hans Wijnants over Denktank: 'Bij de meeste opnamen vertellen we pas achteraf dat het om een radio-uitzending gaat. Dat levert vaak hele leuke situaties op. Zo zijn we zelfs een keer als vermeende RAF-terroristen op het politiebureau beland. Verkleed als Sint Nicolaas gingen we een inzamelingsactie houden voor de Sahel. In een grote villa in het Gooi, vroegen we aan de kinderen of we de kleurentelevisie en de grote staande klok mochten meenemen voor de kindertjes in de Sahel. Vol enthousiasme pakten de kinderen de boel in, terwijl de ouders van stomme verbazing niets durfden te zeggen. Nadat we de deur achter ons dichtgooiden belden de ouders naar de politie. Onmiddellijk zetten ze de achtervolging in en eenmaal goed en wel thuis werden we opgepakt en overgebracht naar de cel. Dat was een prachtige uitzending, want gedurende de hele actie bleef de recorder aan staan.'

De muziekindustrie wordt in Gort en Watergruwel doorgelicht met behulp van de gefingeerde punkgroep The Snacks. Een groep die op bezoek gaat bij een platenmaatschappij, een plaatopname maakt en steeds beroemder wordt. Een verhaal met duizenden dubbele bodems en valluiken.

  • ) ‘Gort en Watergruwel’, zondagsavonds (19 februari 1978 > 25 maart 1979) tussen 18:30-20:00 uur, werd later ‘Rauhfaser’, (4 april 1979 > 30 september 1981) op woensdagavond tussen 19:00 -21:00 uur.
    • ) update: december 2020 - ‘De Brom en Ruis Show’ podcast, op uw favoriete podcast app.

Makers

Eindredactie Hans Wijnants

Redactie Peter van Bruggen, Vincent van Merwijk, Tom Brom, pseudoniem voor Willem Davids, Jan Ruis, pseudoniem voor Jan Leeferink

KRO

Hilversum 3