Hans Laroes

Uit B&G Wiki
Hans Laroes

NaamHans Laroes
GeborenMiddelburg, 2 juli 1955
Functieshoofdredacteur, journalist, verslaggever
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief1988-heden
Media
Audio fragmentenAudio.png

Hans Laroes in de media
Oeuvre van Hans Laroes

Hans Laroes groeit op in het Zeeuwse Middelburg. Zijn ouders hebben daar een loodgietersbedrijfje, maar verwachten niet dat zoon bij hen in de zaak komt werken. Laroes is bovendien niet zo handig en wil na de HBS gaan studeren. Hij meldt zich aan bij de School voor de Journalistiek. In eerste instantie wordt hij uitgeloot. In plaats van studeren gaat hij werken bij De Stem als correspondent. Het jaar erop wordt hij wel toegelaten tot de opleiding. In Zeeland werkt Laroes vervolgens bij de PZC, totdat hij deze krant verruilt voor het Utrechts Nieuwsblad. Daar werkt hij als chef van de opiniepagina en later als chef van de nieuwsdienst.

In 1988 komt Laroes terecht bij het NOS Journaal. Hoofdredacteur Gerard van der Wulp ziet in hem een goed parlementair verslaggever. In 23 oktober 1991 haalt Laroes in die functie zelf het Journaal: hij wordt vlakbij de Tweede Kamer neergestoken door een verwarde man. Het scheelt niet veel, of de journalist had het niet overleefd; zijn aorta wordt op een haar na gemist. De dader verklaart dat hij het voorzien had op een bekende Nederlander en dan het liefst een politicus of politiek verslaggever. De Journaalredactie lijkt meer geschrokken te zijn dan Laroes zelf, die al na drieënhalve week weer aan het werk gaat.

Laroes is ambitieus en maakt daar geen geheim van. Nog maar net in dienst bij het Journaal roept hij al dat hij hoofdredacteur gaat worden. Hij klimt op van parlementair verslaggever tot redactiechef en wanneer Gerard van der Wulp midden jaren negentig het hoofdredacteurschap aan de wilgen hangt, toont hij openlijk zijn interesse voor de functie. Nico Haasbroek wordt echter verkozen boven Laroes, die wel de één na hoogste positie bij het Journaal krijgt, namelijk die van adjunt-hoofdredacteur.

Wanneer in 2002 blijkt dat de werkrelatie tussen de redactie en Haasbroek dusdanig is verstoord, zegt NOS-directeur Ruurd Bierman, met steun van Laroes, het vertrouwen op in de hoofdredacteur. Laroes’ voorspelling komt uit, hij schopt het tot hoofdredacteur van het Journaal. Al snel constateert hij dat het Journaal te veel deel uitmaakt van de progressieve elite. Hij wil de straat met de straat gaan verbinden. Het uitleggen van complexe zaken wordt een van de hoofdtaken van het Journaal. Ook wil Laroes zich met speciale uitzendingen gaan richten op jongeren. Met het Journaal op 3 komt er een nieuw soort ‘snel Journaal.’

In 2005 verandert de organisatie van nieuws bij de NOS. Na drie jaar werkzaam geweest te zijn als hoofdredacteur van het Journaal, wordt Laroes nu hoofdredacteur nieuws. Dat betekent dat hij niet alleen de leiding heeft over de Journaaluitzendingen op televisie, maar ook over het Radio 1 Journaal, NOS Radionieuws, NOS Actueel, Met het oog op morgen en de bijbehorende teletekst- en internetpagina’s.