Hans Pool

Uit B&G Wiki

Niets vooraf uitmeten, maar filmen in het moment: veel filmmakers streven het na maar er zijn weinig filmmakers die de kunst zo beheersen als Hans Pool. Bij voorkeur vertelt hij grote verhalen aan de hand van kleine betekenisvolle details en verruilt hij de logische verhaallijn voor de associatieve. Met deze dramaturgische voorliefdes en de gedachte gebald op een oneindig 'nu', is het geen wonder dat elke film van de maker voelt als een lange reis. Als filmmaker heeft Pool de blik van een flaneur, die met een uiterst gevoelige en scherpe blik zijn omgeving analyseert en -omdat hij nu eenmaal passant is- hierbij nooit tot een oordeel komt. Met wat intellectueel tegengewicht levert deze filmstijl prachtige documentaires op.

Hans Pool is geboren in 1962. Na het Atheneum aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam, volgt hij een studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal afgestudeerd, schrijft hij zich in bij afdeling Audiovisuele Vormgeving van de Koninklijke Academie in Den Haag, specialisatie camera en regie. In 1992 studeert hij af. Zijn Eindexamenfilm Polderweg 106 toont het gedeelde lot van twee bejaarde broers die met elkaar in een boerderij wonen en samen proberen het hoofd boven water te houden.

In de jaren die volgen werkt hij aan uiteenlopende reportage- en documentaireseries, onder meer voor productiebedrijf IDTV. De onderwerpen die in deze films voorbijkomen zijn erg divers, maar ze vinden elkaar in de voorkeur voor het uitlichten van het bijzondere in dat wat voor gewoon doorgaat. Zo bestaat de 12-delige serie De Bruiloft uit de schijnbaar basale vraag "Waarom trouw je?" , die de maker tijdens de trouwdag aan bruid en bruidegom afzonderlijk vraagt. In Looking for an Icon vragen Maaik Krijgsman en Hans Pool zich af hoe een aantal wereldbekende Wordpress foto's de status van icoonbeeld hebben gekregen. Single luck volgt een aantal eendagsvliegen in de muziekindustrie.

In 2004 regisseert Hans Pool samen met Maaik Krijgsman een drie delige documentaireserie De Genco's. De Turkse familie Genco lukt het in drie generaties een eenpersoons levensmiddelenwinkel van vader Genco uit te breiden tot een keten van Amsterdamse supermarkten gedreven door twee voltallige families. Met een bijzonder verhaal achter een doodsaaie gevel, is er de serie Reizen door je achtertuin voor de televisiekijker. En in 2006 komt Pool samen met kunsthistoricus Koos Wilt met de documentaire Rembrandt Inc..

Veel succes heeft Pool met de series Van Dis in Afrika met auteur Adriaan van Dis en de twee Rusland documentaire-reeksen met Jelle Brandt Corstius Van Moskou tot Madagan en Van Moskou tot Moermansk. Voor de documentaireserie Van Moskou tot Magadan doet Jelle Brandt Corstius zijn eerste presentatie-ervaring op onder regie van Hans Pool. Terugkijkend op het filmproces vertelt de presentator aan Holland Doc: "Wat zo fijn was aan Hans Pool als regisseur is dat hij niet eerst een idee heeft van 'zo hoort het', maar gaat kijken 'wat ben ik voor een persoon' . Hij past zich dan aan. Ik ben een beetje stuntelig en hij heeft daar naar gefilmd."

In 2009 verschijnt opnieuw een film met Koos de Wilt waarin een schilder centraal staat. Deze keer is het Vermeer in Views on Vermeer.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Van Dis in Afrika (2008)

Emmy Awards Documentair voor Bellingcat - Truth in a Post-Truth World