Hans Wynants

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHans Wynants
GeborenDuitsland, 10 oktober 1941
FunctiesDiskjockey
Bekend vanRauhfaser
Periode actiefHans Wynants is een radio- en documentairemaker.

Jeugd en begin van zijn carrière

Hans Wynants is geboren in Duitsland op 10-10-1941. Rond 1950 komt hij naar Nederland. Zijn debuut op de radio maakt hij in 1970 bij Echo junior. Echt radiomaken leert hij bij Voer voor vogels. Vanaf 1977 gaat hij jongerenprogramma's maken bij Hilversum 3. Dit ondanks dat hij geen enkele verstand van popmuziek heeft. Het bekendste en meest verrassende programma is Rauhfaser. In dit drie uur durende programma verandert de sfeer per uur. Het begint commercieel, met veel spelletjes en wordt in het laatste uur beschouwelijker. Hij heeft plezier in het werk als deejay, het aan laten sluiten van plaatjes en het precies volpraten van de intro's.

Radioprogramma's

Voor Echo presenteert hij en maakt hij reportages over de actualiteit. Verder maakt hij het programma Oogluik. Dit heeft hij zes jaar gemaakt. Het is een zeer persoonlijk programma en na zes jaar heeft Wynants wel ongeveer alles gemaakt wat hij wil maken, dus stopt hij. Tussen 1980 en 1982 maakt hij heel veel programma's. Hij is bijna dagelijks wel op een zender te horen met een actualiteitenprogramma, een praatprogramma of een documentaire. In december wordt hij gevraagd de eindredactie te doen van Nou hoor ik het ook, een satirisch programma met Paul Haenen en Frans Halsema. Dit programma moest al na enkele maanden worden gestopt want het wordt verboden. Ook het praatprogramma verdwijnt. Ondertussen is Wynants in de avonduren bezig met het maken van documentaires en ontdekt zijn passie, het maken van televisiedocumentaires.

Trivia

De reportage 'Piramides - stilte van de koningskamer' uit Oogluik 1983 is opgenomen in kunsthoogstereo (links-rechts-boven-onder)