Harm Edens

Uit B&G Wiki

Ad rem, gevoel voor humor en praatjes voor tien. Harm Edens is bij het grote publiek voornamelijk bekend als presentator van het satirische Dit was het nieuws. Binnen de televisiewereld heeft Harm zijn strepen echter al veel eerder verdient. Samen met Ger Apeldoorn is hij als scenarioschrijver verantwoordelijk voor comedyseries als Laat maar zitten, In de Vlaamsche pot, SamSam en Het zonnetje in huis. Met zijn werkzaamheden voor en achter de schermen vermaakt hij zich prima: "Ik wil vooral genieten als ik iets aan het maken ben en het niet alleen laten afhangen van mogelijk succes. Dat voelt vaak veel te goedkoop. Ik wil het leuk hebben met de mensen met wie ik werk. Laten we eerlijk zijn, ik kan wel dood zijn voor het wordt uitgezonden".

Zijn passie voor toneel wordt op jonge leeftijd aangewakkerd als hij op de lagere school het schoolcircus mag presenteren. Na het behalen van zijn VWO diploma wil Harm dan ook het liefst naar de Toneelschool. Zijn ouders voelen hier weinig voor en hij besluit Nederlandse taal en letteren te gaan studeren in Groningen. In 1982 behaalt hij hier zijn kandidaats en verhuist naar Amsterdam om verder te studeren. Hier verandert hij van studierichting en stort zich op de studie theaterwetenschap waarin hij in 1987 zijn doctoraal behaalt.

Tijdens de studie theaterwetenschap begint Harm met schrijven. Voor het universiteitstheater bewerkt hij zo het stuk Action van Sam Shepard en Divina Commedia van Dante. In 1985 is er zelfs een hoorspel van hem op de radio te beluisteren bij de VARA. Het jaar erop begint hij stukken te schrijven met een studiegenoot: Ger Apeldoorn. Hun eerste grote klus volgt in 1988. Voor de comedyserie Laat maar zitten bewerken de heren de Engelse scripts voor de Nederlandse versie en zetten zichzelf hiermee op de kaart.

Met als gevolg dat het tweetal gevraagd wordt mee te werken aan verschillende comedyseries. Zo zijn ze betrokken bij de ontwikkeling van de serie SamSam en bewerken hiervoor net als voor Laat maar zitten de Engelse scripts, maar ze leveren ook originele scripts voor series als In de Vlaamsche pot en Het zonnetje in huis. Behalve comedy’s is het duo ook actief met het vertalen van theaterstukken en het leveren van teksten voor de televisieshows van Karin Bloemen en Sylvia Millecam.

In 1996 maakt Harm de overstap van achter naar voor de schermen. Vanaf juni is hij bij de TROS, in het bijzijn van Raoul Heertje en Thomas Acda, te zien in de Nederlandse variant van Have I got news for you; Dit was het nieuws. Het programma wordt een succes en betekent zijn doorbraak bij het grote publiek. Meer programma’s bij de TROS volgen. Zo presenteert hij de uitreiking van de Gouden Harpen 3 keer en heeft hij een tijdje het amusementprogramma Just for laughs. Ook is Harm enige tijd te horen op de radio met het programma De hof van Edens.

Naast zijn werk voor de TROS blijft Harm samen met Ger actief als scenarioschrijver. Honderden scripts gaan door hun handen en leveren comedyseries op bij onder anderen RTL, VARA, NET5 en Talpa. Ook verbreden ze hun werkterrein en maken uitstapjes naar programma’s als 12 steden 13 ongelukken en Baantjer.

Vanaf 2007 is Harm niet exclusief meer bij de TROS te zien. In 2007 presenteert hij bij TV Gelderland het programma Pubers en een jaar later is hij te zien als presentator van het NCRV-programma Knowing Me, Knowing You. In 2009 kondigt de TROS onverwacht aan te willen stoppen met het succesvolle Dit wat het nieuws. Harm is verrast door dit besluit en hoopt dat het programma toch nog een vervolg krijgt. In de zomer van 2009 gaat wel een andere droom in vervulling. Hij wordt benaderd door de NCRV voor een talkshow. Na een cursus interviewen van Cees Grimbergen is Harm in de zomer op het tijdslot van De wereld draait door te zien met On air.