Henk Mochel

Uit B&G Wiki
Henk Mochel

NaamHendricus Elbertus Mochel
GeborenDeventer, 14 november 1932
GestorvenHilversum, 23 februari 2016
Functies journalist, programmamaker, presentator, documentairemaker
Bekend vanRondom tien, Een milde dood
Periode actief1962-2004
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Henk Mochel in de media
Oeuvre Henk Mochel

Henk Mochel, ofwel ‘Mister Rondom Tien’, heeft ruim honderd afleveringen gemaakt van het programma dat hem grote bekendheid geeft. Al vanaf het begin dat hij voor de televisie werkt, vindt hij het vreselijk om zichzelf terug te zien. Hoewel hij het belangrijk vindt om goed over te komen op televisie hecht hij er toch de meeste waarde aan dat zijn programma’s goed worden bevonden.

Mochel komt uit een degelijk gereformeerd nest waarin altijd werd gediscussieerd en diep nagedacht over allerlei levenskwesties. Dit wordt gereflecteerd in de programma’s waaraan hij zijn medewerking verleent; het zijn voornamelijk documentaires of praatprogramma’s waarin hij spraakmakende onderwerpen behandelt als euthanasie, travestie, incest, prostitutie, pedofilie en zelfmoord. Onderwerpen waar binnen de NCRV soms met gefronste wenkbrauwen naar wordt gekeken. De reclameslogan van de NCRV is Mochel echter op zijn lijf geschreven; Mochel laat mensen in hun waarde.

Henk Mochel gaat in Utrecht naar de HBS en wordt na zijn militaire dienstplicht in 1953 journalist bij Dagblad Trouw. In 1956 maakt Mochel de overstap naar het Utrechts Nieuwsblad. Terwijl hij ’s avonds werkzaam is op de nachtredactie van het nieuwsblad, studeert hij overdag sociologie aan de universiteit. Zijn studie maakt hij echter nooit af.

Op 1 januari 1962 begint Henk Mochel bij de NCRV. Als interviewer is hij voor het eerst te zien in een aflevering van de actualiteitenrubriek Attentie in juni 1962. Hierin interviewt hij de directeur van de VVV in Harderwijk. Mochel maakt in zijn beginperiode bij de NCRV veel reizen naar Zuid-Amerika. Voor het programma Hier en Nu doet hij onder andere verslag van de 1 mei-viering in Cuba met hierin een (zeer lange) toespraak van leider Fidel Castro. Een samenvatting van de reizen van Mochel naar Zuid-Amerika is later te zien in Hier en Nu in Latijns-Amerika.

Vanaf 1970 gaat Mochel ook documentaires maken. Met De andere gevangene maakt hij een schokkend en geruchtmakend programma waarin hij slachtoffers en familieleden van zeer ernstige misdrijven confronteert met de daders die in de gevangenis zitten. Spraakmakend is Mochel in deze periode ook met de programma’s Een kind van vijf miljoen over een meisje dat aan een zeldzame stofwisselingsziekte lijdt en alleen kan worden geholpen met een medicijn dat vijf miljoen gulden kost, Tenzij een wonder gebeurt een praatprogramma over stervensbegeleiding en Een milde dood, een vijfdelig praatprogramma over euthanasie. De laatste twee programma’s leveren hem in 1972 een Zilveren Nipkowschijf op.

In 1982 start Henk Mochel met Rondom Tien. In de eerste aflevering is er aandacht voor de vraag of geestelijk gehandicapten wel of geen seksuele relatie mogen hebben en of zij ouders mogen worden. De laatste Rondom Tien die Mochel presenteert is in mei 1992 en gaat over angsten. Na 1992 verschijnt Mochel nog sporadisch op de televisie. Ter gelegenheid van het zeventig jarige bestaan van de NCRV is hij weer even in beeld. Samen met Karin de Groot blikt hij in het programma O, ja! NCRV in beeld terug op zijn loopbaan bij de omroep.

Mochel begint na zijn pensionering een eigen bedrijf: Gerumodo BV. Hij geeft mediatraining, presenteert congressen en maakt films voor verschillende gezondheidsorganisaties. In 2004 stopt hij definitief met werken.

Henk Mochel overleed op 23 februari 2016 op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Een milde dood en Tenzij een wonder gebeurt (1972).

Prix Futura voor Een kind van vijf miljoen (1979).

Verkeerslicht in Goud voor programma Wie was schuldig? (1983).

Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1992).

1e Prijs op 6e videofestival Argentinië voor Epilepsie in Focus (2000).

1e Prijs op het Wereldmediafestival in Hamburg voor Heroïne op recept (2002).

Publicaties

Jubileumboek 100-jarig bestaan Leger des Heils (1987).

Tenzij een wonder gebeurt (1971).

Een milde dood (1972).

Diverse uitgaven over onderwerpen in Rondom Tien.