Henk Vermolen

Uit B&G Wiki
FTA001011359 003 con.jpg

NaamHenricus Jozef Maria Vermolen
GeborenBilthoven, 22 oktober 1934
GestorvenDe Bilt, 15 mei 2010
Functiesgrafisch ontwerper, illustrator, animatiefilmer
Bekend vanillustraties voor Kleine Isar, Pak je prentenboek, Sesamstraat
Periode actief1961 - 1989
Werkt samen metFrans Schupp, Frits Butzelaar, Monaa van Vlijmen, Hans de Cocq
Aanvullende informatieScriptie: Henk Vermolen - Een illustrator en een wereld in beweging


Oeuvre Henk Vermolen

Henk Vermolen werkt vanaf begin jaren zestig als illustrator bij de NTS (vanaf 1969 NOS) grafische afdeling. Hij maakt vooral illustraties voor kinderprogramma's voor de NCRV zoals Kleine Isar. Andere programma's waaraan hij heeft meegewerkt zijn Logboek en Sesamstraat.

Naast kinderprogramma's illustreert Vermolen veel voor bijbelse programma's als Logboek, Katechese basisonderwijs en Oude testament Esau en Jacob. Ook maakt hij enkele sterk illustratieve programmaleaders, voor onder andere Erik of het klein insektenboek, Wonderen der natuur en Oogst in beeld. Voor het laatste programma maakt hij vier leaders: één voor elk seizoen.

Hij volgt voor hij bij de NTS in dienst treedt een opleiding aan de Academie St. Joost in Breda in de richtingen Reclame, illustratie, Industriële vormgeving en Grafiek. Na zijn opleiding is hij twee jaar leraar tekenen en dat blijft hij doen tijden zijn periode bij de NTS/NOS op de Academie Artibus (later HKU). Zelf zegt hij daarover dat hij het leuk vond om op deze manier nieuwe impulsen te krijgen, waardoor hij niet verstarde in zijn werk.

Aan zijn werk is goed te zien hoe hij zijn stijl aanpast aan de opdracht. Maar ook aan de tijdsgeest. In de jaren zestig zijn de illustraties voor bijbelvertellingen nog in een zware, dramatische en realistische stijl, later mag het allemaal wat losser en speelser. Bij kinderprogramma's als Sesamstraat hanteert hij een luchtige stijl met veel kleur, kenmerkend zijn de kinderen met hele bolle wangen. Voor programma's voor volwassenen, bijvoorbeeld voor Teleac-cursussen, is zijn stijl juist minder uitgesproken. Vermolen probeert illustraties in drie dimensies te krijgen, onder andere door gebruik te maken van maquettes en een constructie met glasplaten. Beweging creëert hij door delen van tekeningen los te knippen en tussen opnames in te bewegen: een eenvoudige en zeer efficiënte manier om een animatie te maken. Maar hij blijft een illustrator pur sang: hij maakt zelden 'echte' animaties en houdt zich zo min mogelijk bezig met grafisch ontwerpen.

In 1989 neemt hij afscheid van de afdeling en de NOS. Hij schenkt een groot deel van zijn illustraties aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Zijn werk maakt deel uit van verschillenden tentoonstellingen die door de NOS-afdeling grafisch ontwerp gehouden zijn.