Herexamen voor Barnstetter

Uit B&G Wiki
Periode1952
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
Genredrama
Decennia1950-1959
Lengteonbekend
Mediumtelevisie
GalleryGallery


Beschrijving

Dit televisiespel is uitgezonden door de VARA op 2 september 1952. Willy van Hemert bewerkt het Amerikaanse tv-spel The educaton of a fullback, wat door Bernard Shaw speciaal voor televisie is geschreven, voor de Nederlandse televisie. Het is een monsterproductie, maar het resultaat is geslaagd.

Het spel draait om de student Biff Barnstetter. Professor Ferenc Laszo laat Biff een een examen filosofie herkansen. Hierdoor mag 'fullback' Biff niet deelnemen aan de American football wedstrijden die voor de universiteit van groot financieel belang zijn. Hemel en aarde worden bewogen om de examenuitslag te veranderen, maar de professor houdt voet bij stuk.

Dit televisiespel is een belangrijke productie in de televisiegeschiedenis. Bernard Shaw schrijft het stuk namelijk speciaal voor televisie. Het is geen toneelstuk met eenheid van plaats en tijd, maar een stuk waarin de unieke mogelijkheden van de televisie ingekalkuleerd zijn. Zo speelt het stuk zich af op vijf verschillende lokaties en beslaat de dramatische handeling een periode van twee weken. Jan Willem Rengelink neemt het stuk mee van een studiereis naar de Verenigide Staten. Het stuk luidt voor de Nederlandse televisie een periode in waarin men op zoek gaat naar een eigen vorm voor televisie die het midden houdt tussen toneel en film. Later dit jaar start de NTS een cursus voor aspirant televisie-auteurs die zich verder in die richting willen ontwikkelen.

Het spel is voor de NTS een zeer complexe productie. Er zijn voor het stuk bijvoorbeeld vijftien verschillende sets in vijf verschillende decors nodig. Studio Irene is ongeveer dertien bij tien meter groot dus het inpassen van alle decorstukken van Peter Zwart en requisieten van Jan Jonker is een hele klus. Op hun sokken verbouwen ze aan de ene kant van de studio het kleedhok van de football-spelers om tot de kamer van de professor, terwijl tegelijkertijd in de andere hoek de uitzending gewoon doorgaat. Verder worden er gebouwd: een keuken, de slaapkamer van Biff, de kamer van zijn verloofde, een collegezaal en een vergaderzaal. Van Hemert heeft enkele filmfragmenten van een Amerikaanse footballwedstrijd en geluid van een voetbalwedstrijd Nederland-Belgie achter de hand voor decorchangementen die niet geruisloos kunnen plaatsvinden.

De acteurs en actrices zijn allen beroepsacteurs van de Nederlandse Comedie en spelen voor het eerst in een televisiestudio. Het is voor hen even wennen in de kleine ruimte, onder hete 70.000 Watt-lampen en alle camera's en microfoons die op hen gericht zijn. De repetities nemen ongeveer een week in beslag en er wordt een aantal avonden in de studio zelf gerepeteerd om de acteurs te laten wennen aan de ruimteverhoudingen, de speelruimte is ongeveer twee bij drie meter.

Een andere noviteit is dat de VARA een film van de Amerikaanse uitzending heeft bemachtigd. Deze wordt aan de pers vertoont zodat deze een vergelijking kunnen maken tussen de Amerikaanse en de Nederlandse productie. De daarbij aanwezig journalist van Het vrije volk noemt de Amerikaanse versie "een melodramatisch geval, dat steeds onderbroken werd door snorkende reclames voor een fabriek van televisietoestellen. Slecht gespeeld, zeer matig van belichting en camera." De versie van Van Hemert is "klassen beter", schrijft hij.

De uitzending krijgt een serieuze introductie van Piet te Nuyl jr en in de pauze geeft ir Hopster van de KNVB een beschouwing over amateurisme en professionalisme in de sport en de gevaren van overdreven sportmanie.

Cast

Professor Laszo - Johan Fiolet

huishoudster van Laszo - Mimi Boesnach,

Biff Barnstetter - Maxim Hamel

Verloofde van Biff - Kitty Jansen

nb - Ton Lutz, Onno Molenkamp, Pierre Myin

Makers

Regie en scenario Willy van Hemert

Decor Peter Zwart

Camera Leen Timp

VARA