Hoe voeg ik een bestand toe?

Uit B&G Wiki

Upload geen bestanden in de Beeld en Geluidwiki zonder toestemming van de rechthebbende(n).

Afbeelding

Om een afbeelding te uploaden in de Beeld en Geluidwiki klik je op de link "bestand uploaden" onderaan de wikipagina (onder de grijze balk waarin de knoppen "Pagina", "Overleg", etc. staan).
Op de pagina "Bestand uploaden" staat nog een korte uitleg over het plaatsen van afbeeldingen in de wiki:

Om het bestand in te voegen in een pagina kunt u een van de volgende vormen gebruiken, al naar gelang het bestandsformaat dat van toepassing is:

  • [[Bestand:Bestand.jpg]] om de volledige versie van het bestand te gebruiken
  • [[Bestand:Bestand.png|200px|thumb|left|alternatieve tekst]] om een 200-pixel brede afbeelding links weer te geven met een rand en met "alternatieve tekst" als beschrijving
  • [[Media:Bestand.ogg]] om gewoon naar het bestand te verwijzen zonder het weer te geven

De laatste verwijzing is bedoeld voor mediabestanden die geen afbeelding zijn.

Onder deze uitleg staan de velden waarmee een afbeelding kan worden geupload.
Klik op de knop "bladeren" om via een verkenner de gewenste afbeelding te vinden en te selecteren. Zo gauw de afbeelding is geselecteerd wordt door de wiki automatisch het veld "opslaan als" ingevuld. Je kunt in dit veld de uiteindelijke bestandsnaam nog wijzigen.
In de samenvatting vermeld je informatie over het bestand, bijvoorbeeld wat of wie er op te zien is en uit welk jaar het komt.
Klik vervolgens op "Bestand uploaden". Je krijgt de afbeelding te zien in de wiki zo gauw deze is geupload. Nu kun je naar deze afbeelding linken in de wiki. (Als je de link naar dit bestand al hebt aangemaakt ergens, dan zal er onder de afbeelding staan: "Bestandsverwijzingen" met daaronder een link naar de pagina die naar de afbeelding linkt.)

De afbeelding staat nu in de wiki, maar om het zichtbaar te maken op de pagina('s) waar het bijhoort moet je de volgende code invoeren:

[[Bestand:Bestandsnaam.extensie]] of [[Afbeelding:Bestandsnaam.extensie]]

PDF bestanden

Naast afbeeldingen (jpg, jpeg, gif of png) is het mogelijk een pdf-bestand in de wiki te zetten. Ga dan als volgt te werk:

1. Upload de PDF
2. Klik op de PDF en kopieer de URL (webadres) van de PDF in de Beeld en Geluidwiki
3. Plaats de externe link in de tekst waar de PDF bij hoort

De link onder 2. ziet er bijvoorbeeld zo uit: http://www.beeldengeluidwiki.nl/images/b/b7/Japanse_propaganda_tekst.pdf

Door onder 3. de URL te plaatsen tussen enkele haakjes wordt de URL een link in de tekst. Zet achter de URL binnen de haakjes een spatie en voeg de tekst toe die zichtbaar moet zijn als de uiteindelijke link. [http://www.beeldengeluidwiki.nl/images/b/b7/Japanse_propaganda_tekst.pdf Verantwoording collectie Japanse propaganda]

Dit wordt in de tekst een link in de vorm "Verantwoording collectie Japanse propaganda" wat naar de pdf verwijst.