Hugo Heinen

Uit B&G Wiki
Hugo Heinen

NaamHugo Heinen
GeborenUtrecht, 7 maart 1944
Functies acteur, dramaturg, scenarioschrijver
Bekend vanPleidooi, Oud geld, De tweeling, De stille kracht, Een mens van goede wil
Periode actief1969-heden
Externe infowebsite Hugo Heinen

Hugo Heinen in de media
Oeuvre Hugo Heinen

Na het Christelijk Gymnasium - gymnasium alfa - in zijn geboorteplaats studeert Hugo Heinen Nederlands en ‘een beetje’ Theaterwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht.

Heinen speelt en regisseert veel studententoneel (in Utrecht, Wageningen en Tilburg) en is oprichter van de Associatie Studententoneel Utrecht (ASTU). Regisseur Leonard Frank vraagt hem te acteren bij de Nieuwe Komedie. Daarna speelt hij gastrollen bij Proloog (regie Shireen Strooker) en het Nieuw Rotterdams Toneel. Hij krijgt een studiebeurs voor New York, 1970-71, en loopt daar stage bij het Open Theatre (Joe Chaikin) en de Actor’s Studio (Lee Strasberg).

Hij vertaalt, doet werk voor de KRO en de VARA, is tien dagen regisseur bij het Nieuw Rotterdams Toneel, neemt ontslag en is een jaar lang assistent dramaturgie bij de NCRV. Daarna is hij dramaturg bij de AVRO-televisie (1971-75) waar hij meewerkt aan succesvolle series als De stille kracht en Een mens van goede wil.

Sinds 1975 schrijft hij fulltime voor televisie en film, en soms voor het theater.In de AVRO-bode nummer drie van 1982 vertelt hij dat deze keuze in het begin moeilijk was: ‘Toen ik een aantal jaren geleden besloot volledig van de pen te leven , was dat in het begin een uiterst moeizame affaire. Het eerste jaar had ik nauwelijks droog brood te eten. Nu gaat het gelukkig veel beter. Hoewel ik moet oppassen dat ik geen roofbouw op mezelf pleeg, want het afgelopen jaar heb ik dag en nacht achter de schrijfmachine gezeten’

Heinen geeft les in scenarioschrijven op Santbergen, het opleidingsinstituut van de NOS (van1980 tot 1988) te Hilversum, aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (1985 - 1991) en Universiteit Utrecht. Hij geeft ook lessen in toneelschrijven op de Theaterschool Amsterdam.

Heinen is sinds 1978 lange tijd voorzitter van de Werkgroep Dramaschrijvers en bestuurslid van de schrijversvakbond, de VvL. Hij is mede-oprichter van het Netwerk Scenarioschrijvers, en is vice-voorzitter tot 1996. Hij is bestuurslid van het tijdschrift Het Nederlands Scenario en de Stichting VEVAM. Tot voor kort adviseur ad hoc voor het Nederlands Fonds voor de Film.

Als scenarioschrijver is Heinen onder andere bekend van series als Pleidooi en Oud geld, twee series die hij samen met scenarioschrijfster Maria Goos heeft geschreven. Pleidooi, een advocatenserie, wordt in 1993 bekroond met een Gouden Kalf. Oud geld, een serie over de bankiersfamilie Bussink, ontvangt in 1999 onder andere de Zilveren Nipkowschijf.

In 1982 zendt de KRO een jeugdserie van Heinen uit, Dubbelpion. Anders dan bij eerdere KRO-jeugdseries gaat Dubbelpion niet over de zoektocht naar een voorwerp of schat, maar focust de serie op de relatie tussen twee mensen. Heinen omschrijft de serie in de AVRO-bode nr.3 1982 als een moderne liefdesgeschiedenis en niet als een spionageverhaal volgens de klassieke lijnen. Naast Dubbelpion schrijft Heinen nog een jeugdserie: Sanne. Voor deze serie werkt hij samen met Carel Donck en Willem Capteyn, met wie hij gedurende zijn carrière regelmatig scenario’s schrijft.

Naast deze producties heeft Hugo Heinen onder andere mee gewerkt aan Wet & Waan, Stella’s oorlog, In de naam der koningin, De zomer van ‘45 en De nachtbrakers.


Prijzen en onderscheidingen

  • Edmond Hustinxprijs voor zijn hele werk (1992)