Ida de Leeuw van Rees

Uit B&G Wiki
Ida de Leeuw van Rees

NaamIda de Leeuw van Rees (geboren Gilkens)
GeborenAmsterdam, 10 januari 1902
GestorvenApeldoorn, 1 juli 1987
Functies radiomaker, presentator
Bekend vanMet naald en schaar
Periode actief1926-1940 / 1946-1963
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoBiografisch woordenboek

Ida de Leeuw van Rees in de media
Oeuvre van Ida de Leeuw van Rees

Ida de Leeuw van Rees volgt de HBS, maar omdat haar vader leraar is aan de Kleermakersvakschool, leert ze als meisje spelenderwijs kleren maken. Vier jaar werkt ze bij het modehuis Hirsch. Daarna werkt ze bij de modevakschool van mevrouw G.D. De Leeuw van Rees. Ze trouwt met haar zoon, met wie ze de directie van de school gaat vormen.

In verschillende plaatsen vestigt ze dependances. Ze introduceert het door haar bedachte bloksysteem, waarbij de knippatronen op maat worden getekend. Op 19 oktober 1926 begint haar radiocursus. De 600 dames die hebben ingeschreven ontvangen een lespakket en een naaidoos.

Ze ontpopt zich als een uitstekende docente, die haar lessen improviseert. In 1932 boekt de AVRO het recordaantal van 32.000 cursisten. Aan het eind van de jaren dertig is De Leeuw van Rees zelfs driemaal per week te beluisteren met een knip- en naaicursus, een borduurcursus en een kinderkledingcursus. De Nederlands-Indische Radio-Omroepmaatschappij (NIROM) neemt cursussen op de grammofoonplaat op. In ons land heeft Ida ook groot succes met modeshows.

Al gauw na de Duitse inval wordt ze door de AVRO ontslagen, vermoedelijk omdat haar man joods is. In 1946 keert ze terug met de rubriek “Met naald en schaar”. Vanaf 1960 neemt de belangstelling voor de cursussen snel af. Op 18 juni 1963 spreekt ze zeer geëmotioneerd haar laatste les uit. Door de emoties bij de laatste opname moet er een aantal keren overnieuw begonnen worden. Bij het gereed maken van de opname band voor uitzending wordt vergeten een stuk mislukte opname te wissen, tijdens de uitzending begint ze na de emonitionele laatste woorden weer opnieuw met een mislukt stuk opname. Omroeper van dienst Lex Braamhorst kan deze fout niet meer voorkomen en verontschuldigt zich namens de AVRO na de uitzending. Ze neemt het de AVRO kwalijk dat deze haar de veertig jaar niet laat volmaken. Ook de modeacademies in het land hebben hun beste tijd gehad. Als examinator blijft ze tot aan haar dood actief.