Jack van Gelder

Uit B&G Wiki
Jack van Gelder

Zijn stijl van werken als sportverslaggever wordt door sommige vakgenoten (bijvoorbeeld collega Eddy Poelman) niet gedeeld. Jack's aanpak zou niet journalistiek zijn. Dat soort critici vindt hem meer een entertainer, die probeert journalistiek werk te doen. Jack zelf probeert naar eigen zeggen alles optimaal onder controle te hebben en ‘eist’ een dergelijke instelling ook van anderen. “Als je lol hebt in je werk en dat uitstraalt, schijnt dat van sommigen niet te mogen”. Anderen scharen Jack in het illustere rijtje radiocommentatoren als Han Hollander en Theo Koomen.

Na zijn studie aan het Spinoza Lyceum, waar Jack het diploma HBS-A behaald, richt hij zijn aandacht op twee zaken; mode en sport. Jack werkt vervolgens jarenlang als mode-agent voor diverse buitenlandse fabrikanten in dames-, heren- en sportmode.

In 1972 krijgt hij zijn eerste opdracht als freelance-verslaggever bij TROS Sport TV. Niet veel later belandt Jack bij TROS-radio waar meewerkt aan het programma Langs de lijn. Als verslaggever maakt Jack voor deze programma's diverse grote evenementen mee (onder andere EK’s en WK’s) in een aantal sporten, te weten voetbal, atletiek, basketbal, boksen en olympische spelen.

In 1984 maakt Jack deel uit van de radioploeg van de NOS, die de Olympische Spelen in Los Angeles verslaat. Tijdens zijn verslaggeving wordt duidelijk hoezeer hij meeleeft met de sporters. Aandoenlijk is zijn geëmotioneerde verslag van de uitreiking van de gouden medaille van Ria Stalman in het onderdeel discuswerpen.

Gedurende de jaren '80 verbreedt Jack zijn werkterrein. Zo presenteert hij onder anderen het romantische amusementsprogramma Sweethearts en de succesformule Te land, ter zee en in de lucht. Naast presentatie is Jack ook geregeld te zien als gast in programma's van anderen of als panel-lid, zoals in het dagelijkse TROS-spelletje Rappatongo.

Sinds 1995 maakt hij vast deel uit van het team van Studio Sport. Vanaf dan is hij bijna bij elk groot sportevenement aanwezig om voor het programma interviews af te nemen, impressies te maken, wedstrijden te commentariëren of nadiscussie te leiden. Dit levert soms grappige momenten op: na afloop het serieduel tegen Andorra voor het WK voetbal 2001 raakt bondscoach Van Gaal ietwat moe van de vragen van Jack omtrent de opstelling tegen Portugal en noemt hem “lieve jongen”.

Jack maakt zo nu en dan een uitstapje buiten de wereld van radio en televisie. Sinds 1993 is hij oprichter en mede-eigenaar van kledingmerk For Fellows. Hij is algemeen directeur en aandeelhouder van deze firma tot medio 2004. Voorts is hij een paar jaar bestuurslid van de Amsterdamse amateurvereniging A.F.C., waarvan hij sinds 1960 lid is. In 2006 verbreedt Jack zijn werkgebied nog verder; hij is eenmalig te zien in de musical Mamma Mia, waar hij voor een avond één van de hoofdrollen krijgt toegeschreven. Hij speelt hierin samen met Simone Kleinsma.

Prijzen

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2013)
  • Marconi Impact Award voor zijn enthousiaste voetbalcommentaren op de radio bij de interlands van het Nederlands elftal voor Langs de Lijn op NPO Radio 1 (november 2014)
  • Theo Koomen Award voor zijn radioverslag van de penalty van Klaas-Jan Huntelaar in de slotfase tegen Mexico op het WK in Brazilië voor Langs de Lijn op NPO Radio 1 (december 2014)